Visa alla utgåvor

Inrikes julpaket, -kort och -brev ska skickas i god tid

Julen närmar sig och snart är det dags att komma ihåg sina kära både nära och långt borta även i jul. Försändelsedagarna för inrikes julpost kommer att vara aktuella inom en snar framtid. Det är värt att redan skynda på med postningar till Europa.

Sista postningsdatum för paket: Finland, Europa, Norden och Baltikum

Sista försändelsedagen för inrikes paket är tisdagen 21.12. Du kan betala för paketen på adressen posti.fi/laheta, OmaPosti eller på posten. Förbetalda paket kan skickas i väg från vilken Postis automat som helst eller från vilket postkontor som helst. 

Inrikes små XXS-paket, som levereras direkt till mottagarens brevinkast eller -låda, ska skickas senast 17.12. Du kan betala för paketen på adressen https://www.posti.fi/palvelutverkossa/lahettaminen/#/?lang=sv eller OmaPosti och posta i en brevlåda.

Den sista postningsdagen för paket till europeiska länder är 8.12. Paket som skickas till de nordiska länderna bör postas senast 14.12. Den sista postningsdagen för paket som skickas till de baltiska länderna är 16.12.

De slutliga datumen kan ännu ändras när flygförbindelserna för julsäsongen och deras kapacitet specificeras. Du hittar aktuell information på adressen https://www.posti.fi/sv/privat/jul/skicka-till-utlandet

Sista postningsdatum för julkort och brev: Finland, Europa, Norden och Baltikum

Julhälsningar som är försedda med fixvärdemärke för julhälsningar hinner fram till julen om de postas senast tisdagen 14.12. Kort kan då läggas i brevlådan fram till klockan 24. Du känner igen fixvärdemärket för julhälsningar på symbolen snöflinga. Det är en bra idé att posta dessa julhälsningar i Postis röda postningskuvert.

Julkort med inrikes fixvärdemärke delas ut till mottagare till julen om de postas senast söndagen 19.12. Du känner igen inrikes fixvärdemärket på symbolen Finlands karta.

Om du skickar julkort i sista minuten kan du lägga till ett Plus-märke bredvid inrikes fixvärdemärket, då du kan posta korten till och med tisdagen 21.12. i enlighet med tiderna för tömning av brevlådor och postens inlämningspunkter.

Du hinner ännu skicka julhälsningar till länder i Europa samt Norden och Baltikum. Du kan kontrollera sista postningsdagar för alla utrikes julhälsningar på adressen posti.fi/jul. Du känner igen utrikes fixvärdemärket på symbolen jordklotet.

Den sista postningsdagen för kort till Norden är 14.12. (Danmark redan 7.12.), till Baltikum 16.12. och till resten av Europa 8.12.

Julfrimärkena kom till försäljning i butiker, kiosker och postens serviceställen redan i början av november. Du kan också beställa dem i Postis webbutik shop.posti.fi.

Kom ihåg rätt adress

I samband med julpostningar ska du kontrollera att paketen och korten är försedda med rätt adress. På julhälsningen ska du skriva mottagarens för- och efternamn, gatuadress, husnummer, trapp- och bostadsnummer samt postnummer och postanstalt. Kontrollera gatornas stavningssätt och postnumren på posti.fi/sv/postnummersok

Det lönar sig också att lägga till mottagarens telefonnummer på paketen, vilket påskyndar avsändandet av ankomstavin.

Allt du behöver veta finns på adressen posti.fi/jul

På Postis julwebbplats posti.fi/jul finns alla tidtabeller, information och tips rörande julens försändelser. På sidan finns också information om våra serviceställen samt om de tillfälliga uthämtningsställen som öppnas för säsongen.