Visa alla utgåvor

Det röda postningskuvertet för julhälsningar delas ut till hushållen den 30 november

Sändningssäsongen för julkort inleds nästa vecka när Posti delar ut det röda postningskuvertet för julhälsningar till hushållen måndagen den 30 november. Kuverten delas ut i reklambladet Postinen som under julsäsongen heter Joulunen.

I det röda postningskuvertet kan du skicka julhälsningar med julens förmånligare fixvärdemärke Byatomte (1,20 €). De här julhälsningarna hinner fram om du lämnar in dem på posten eller i en brevlåda senast måndagen den 14 december. Du kan lägga de röda kuverten i en brevlåda fram till klockan 24.

När du använder det röda postningskuvertet kommer korten snabbare till julkortssorteringen. Julhälsningar som anländer i de röda kuverten börjar delas ut till mottagarna från och med måndagen den 7 december.

Postinen/Joulunen och röda kuvert delas inte ut till hushåll med reklamförbud, men postningskuverten kan hämtas från alla postens serviceställen och de flesta återförsäljare av frimärken.

Viktiga datum för sändning

Julhälsningar med inrikes fixvärdemärket Byatomte (1,20 €) hinner fram till jul om de postas senast måndagen den 14 december. Korten kan läggas i brevlådan fram till klockan 24. Du känner igen julens fixvärdemärke på snöflingan.

Julkort försedda med inrikes fixvärdemärket Julstuga (1,75 €) delas ut till mottagarna före jul om de postas senast torsdagen den 17 december i enlighet med tiderna för tömning av brevlådor och inlämningspunkterna på postens serviceställen. Du känner igen inrikes fixvärdemärket på symbolen Finlands karta.

Om du sänder julkort i sista minuten kan du lägga till ett Plus-märke bredvid inrikes fixvärdemärket och då kan du posta korten ännu måndagen den 21 december i enlighet med tiderna för tömning av brevlådor och inlämningspunkterna på postens serviceställen.

Du hinner ännu bra skicka julhälsningar till länder i Europa samt Norden och Baltikum. Du kan kontrollera sista postningsdag för alla utrikes julhälsningar på adressen posti.fi/joulu. Förse alla julkort till utlandet med utrikes fixvärdemärket Välkommen till byn (1,85 €). Du känner igen utrikes fixvärdemärket på jordklotet.

Du kan köpa frimärken i affärer, kiosker, postens serviceställen och via nätet

Julfrimärkena kom till försäljning redan i början av november i butiker, kiosker och postens serviceställen. Du kan också beställa frimärken i Postis webbutik posti.fi/ostoksille. Du kan köpa frimärken och postkort i webbutiken utan leveransavgift fram till den 7 december.

Barndomens nostalgi på årets julfrimärken

Årets inrikes julfrimärken skapades i en designtävling, som Posti ordnade i samarbete med konstnärliga fakulteten vid Lapplands universitet. De som designade de vinnande märkena hittade inspiration från sin egen barndom.

Ida Sarisalmi designade julens fixvärdemärke Byatomte, där en tomte tittar in i en stuga som lyser av värme.

På julens inrikes fixvärdemärke Julstuga, designat av Jutta Luukkonen, finns en känsla av väntan inför jul. Stugan är städad, julgranen dekorerad och ljusen glöder av värme.

På utrikes fixvärdemärket Välkommen till byn!, designat av Matti Pikkujämsä, kan vi se hus med sadeltak.

Kom ihåg rätt adress

I samband med ett julkortstalko lönar det sig att kontrollera att korten är försedda med rätt adress. På julhälsningen ska du skriva adressatens för- och efternamn, gatuadress och husnummer, trapp- och bostadsnummer samt postnummer och postanstalt. Kontrollera postnumren och gatunamnens korrekta stavning på Postis webbplats posti.fi/sv/postnummersok.

Allt du behöver veta om julen: posti.fi/joulu

Vi har sammanställt all information som rör julposten på adressen posti.fi/sv/privat/jul Där hittar du bland annat datum som gäller sändning, vilka tider brevlådorna töms, information om Postis serviceställen samt om våra produkter och tjänster.

Bildmaterial för media: https://digilibrary.emmi.fi/l/FcXzkMDSsCFB