Visa alla utgåvor

Blomsterprakt och djur på frimärkena i början av 2021

Märkena uppmärksammar Journalistförbundet, postkort, lottor och smålottor

Under den första halvan av nästa år lanserar Posti åtta nya frimärksutgåvor med sammanlagt 23 olika frimärken. Frimärkena lanseras i två omgångar den 20 januari och den 28 april.

Januarimärkena avbildar vänskap, omsorg, blommor och journalistik

Frimärksåret inleds med alla hjärtans dag-frimärken, som pryds av färgglada motiv av sagodjur och blommor. Riku Ounaslehtos innehållsrika illustrationer föreställer en lurvig ekorre som sitter på en gren, en fjäril som suger nektar ur en blomma, en fågel som bygger sitt bo, en kanin som vattnar växter, en hjort med vackra horn och tre humlor som pollinerar blommor. Frimärkshäftet Vi tar hand om varandra består av sex olika inrikes fixvärdemärken.

Oona Himanens frimärken ser vi traditionella finländska fleråriga prydnadsväxter. De perenner som avbildas på märkena – den violetta aklejan och de gulbruna brandliljan – är blommor som många känner från mormors trädgård. Gratulationsblommor är ett ark på tio frimärken med två olika inrikes fixvärdemärken. Därtill säljs ett ark på två märken med båda frimärkena.

Paula Salviander avbildar på sina frimärken en prunkande blomsterträdgård, vars blomsterprakt passar bra till våren, till exempel på påskkort. Blommorna på märkena är narciss, tulpan, nejlika, lilja, hortensia, hibiskus, solros, pion och gerbera. Blomsterträdgård är ett ark på tio frimärken med två olika inrikes fixvärdemärken.

Finlands Journalistförbunds hundraårsjubileum firas med ett affischliknande grafiskt frimärke designat av Ilkka Kärkkäinen, som berättar om åsiktsfrihet och rätten att delta i debatt. Det enkla märket pryds av bokstaven J och två pratbubblor, som representerar olika åsikter. Journalistförbundet främjar sina medlemmars yrkesmässiga ställning, försvarar journalistiken och de etiska reglerna samt främjar yttrandefriheten. Frimärksarket Finlands Journalistförbund 100 år består av 10 inrikes fixvärdemärken.

På april månads märken ser vi lottor, utrotningshotade djur, postkort och feststämning

Lotta Svärd, som var en frivillig försvarsorganisation för kvinnor i Finland, grundades 1921. Posti uppmärksammar organisationens hundraårsjubileum med frimärken. Under krigsåren bidrog lottorna till försvaret inom många olika underhålls- och hjälpuppgifter. Som mest bestod medlemskåren av ungefär 240 000 lottor och flicklottor. Lotta Svärd Stiftelsen ägnar sig numera åt välgörenhetsarbete, hjälper finska medborgare som drabbats av krig eller andra kriser, stöder utbildning av kvinnor för krissituationer och upprätthåller Lottamuseet. Lotta Svärd 100 år, som designats av Klaus Welp, är ett ark på tio märken med två olika inrikes fixvärdemärken.

I april lanseras den tredje uppsättningen märken i Petteri Mattilas serie Utrotningshotade djur. Temat denna gång är flygande eller glidande inhemska arter. Insekterna representeras av apollofjärilen och fåglarna av kungsfiskaren. Det tredje märket föreställer flygekorren, en art som ibland varit aktuell i nyheterna och som hotas av skogsavverkning. Posti publicerar märkena i serien EUROPA i samarbete med WWF Finland. Frimärksarket Europa: Utrotningshotade djur III innehåller 15 inrikes fixvärdemärken.

Postkorten har förmedlat finländarnas meddelanden och känslor i 150 år. Susanna Rumpu och Ari Lakaniemi har kondenserat postkortens historia till ett frimärkshäfte, vars märken avbildar sex postkort från olika tider. På märkena avbildas ett av Finlands första helsakspostkort från 1871, ett kort som föreställer Finlands flagga och en lantman, ett fältpostkort från krigsåren, ett kort med sagomotiv av illustratören Rudolf Koivu, ett vykort från Borgå och ett kort som representerar den numera populära hobbyn postcrossing. Frimärkshäftet Postkortet 150 år innehåller sex olika inrikes fixvärdemärken.

I april kommer också Festdag, som passar för olika typer av gratulationer och som samtidigt firar Klaus Welps imponerande karriär som frimärksdesigner. Detta är nämligen Welps hundrade frimärke. I frimärken av Klaus Welp, som är känd som en mångsidig grafiker och fotograf, har vi sett bland annat finländska stjärnmusiker, Mikael Granlunds zorromål, bastubadare och Tove Jansson. Welp designade också frimärket Ödemarksbro, som röstades fram som Finlands vackraste frimärke och kom tvåa i tävlingen för EUROPA-frimärken 2018.

Ändringar är möjliga.

Bildmaterial till medierna: https://digilibrary.emmi.fi/l/qQ9jgjrK9bTF