Visa alla utgåvor

På julfrimärket kikar tomten in i stugan

Vi går mot jul och julfrimärkena kommer ut till försäljning onsdagen den 4 november. Årets julfrimärken skapades i en designtävling, som Posti ordnade i samarbete med konstnärliga fakulteten vid Lapplands universitet. Genom tävlingen sökte man traditionell julstämning och just det finns i vinnararbetena Byatomte och Julstuga.

Byatomten kikar genom fönstret

På julhälsningens fixvärdemärke kikar tomten in genom fönstret i en varm stuga och lämnar endast efter sig fotspår i snön. Ida Sarisalmi, som studerar inrednings- och textildesign, har illustrerat frimärket Byatomte, vars färger betonar stämningen och skillnaden mellan den kalla, yttre stockväggen och värmen inomhus. Julhälsningens fixvärdemärke ges ut i ett häfte med tjugo frimärken.

I stugan råder en stämning av väntan inför jul

På julens inrikes fixvärdemärke finns en känsla av väntan inför jul. Stugan är städad, julgranen dekorerad och ljusen glöder av värme. Även hunden anar att en stor fest är på kommande. Jutta Luukkonen, som studerar grafisk design, har använt vattenfärger i frimärket Julstuga som hon har illustrerat. Frimärket andas julstämning från den egna barndomens jular. Julens inrikes fixvärdemärke ges ut i ett ark med tio frimärken och ett häfte med fem frimärken.

Hela byn är redo inför jul

Julens utrikes fixvärdemärke fortsätter på samma tema som inrikes fixvärdemärke. På frimärket ses en by som består av egnahemshus med sadeltak från 1920-talet. ”Här är det sociala livet livligt, grannarna känner varandra och besöker varandras hem. Ljuset som skymtar från grannhuset skapar en varm och lugn stämning”, beskriver Matti Pikkujämsä, som har designat frimärket Välkommen till byn!. Julens fixvärdemärke ges ut i ett ark med tio frimärken.

En flicka och en tupp på kälkfärd

För vinterns alla hälsningar lämpar sig det nostalgiska Kälkfärd, som fotograferats av Suvi Roiko. Bilden föreställer en flicka med en tupp i famnen. ”Vännerna åker kälke, i bakgrunden syns ett vintrigt åkerlandskap och resan fortsätter i snöfallet,” berättar Roiko. Fotografiet tillhör en serie där Roiko fotograferar förhållandet mellan djur och barn. Inrikes fixvärdemärket Kälkfärd ges ut i ett ark med tio frimärken.

Obs! Posti ordnar inte förstadagsevenemang för de frimärken som ges ut i november till följd av de begränsningar som orsakas av coronavirussituationen.

Alla julens viktiga datum finns på adressen posti.fi/joulu

Inrikes julhälsningar hinner fram i tid med julens fixvärdemärke om de postas senast måndagen den 14 december. I början av november öppnar Posti sin julwebbplats posti.fi/julen, där du hittar alla tidtabeller för inrikes och utrikes julpost. Om du vill skicka post utomlands bör du göra det i god tid, eftersom coronapandemin påverkar vissa transportförbindelser.

Bildmaterial för medierna: https://digilibrary.emmi.fi/l/GZRx-VHtd6rd