Visa alla utgåvor

Jul- och vinterfrimärkena ges ut onsdagen den 9 november

Årets julfrimärken designade av Nina Kuu från Kyrkslätt. Hon är en mångsidig 35-årig illustratör, vars kännetecken är starka färger och lekfullhet. Det var en rätt så stor utmaning för konstnären som även gör stora väggmålningar att skapa bilder i frimärksstorlek.

Årets jul- och vinterfrimärkena ges ut onsdagen den 9 november.

”Jag har aldrig tidigare illustrerat något som är så litet och samtidigt så betydelsefullt. Min stil är mycket detaljerad och rik, så jag var tvungen att förenkla illustrationerna många gånger. Under tredje skissrundan började jag få kläm på hur jag skulle göra”, säger hon.

Nina Kuu har gjort många illustrationer, men även stora väggmålningar. Hon ingår i konstnärskollektivet Mimmit peinttaa där hon målar och undervisar i gatukonst i workshoppar.

Nina jobbade med julfrimärkena hela våren. Det önskade temat för frimärkena var pepparkakor. Utifrån en tidigare illustration började en idé ta form. Några pepparkaksgubbar som tidigare funnits på ett textiltryck började leva sitt eget liv och är nu ute på nya äventyr på frimärkena.

”På fixvärdemärket för julhälsningar sitter en pepparkaksgubbe på fönsterbrädet och vinkar till glada bagare. På inrikes fixvärdemärkena åker pepparkaksfigurer skridskor i ett vintrigt landskap, där det även finns ett pepparkakshus och pepparkaksgranar. Sprakande fyrverkerier på himlen valdes som tema för utrikes fixvärdemärket”, säger Nina.

Glädjespridare på Instagram

Frimärkena har fått förtjusta kommentarer bland annat på Ninas Instagram-konto. Instagram-kontot spelar en avgörande roll i hur det kom sig att det blev just hon som fick designa årets julfrimärken.

”Vi ville ha en glad stämning på årets julfrimärken. Jag hittade Nina Kuu på Instagram och hennes glada illustrationsstil passade perfekt till julen” berättar Postis Design Manager Tommi Kantola. Han ansvarar för konstnärsvalen för frimärken och handledningen av frimärkskonstverken.

Posti kontaktade Nina för ett år sedan, och Nina trodde först att allt var en bluff.

”Samtalet fick mig att tappa fattningen, jag kunde först inte tro att det var sant. Det kändes stort att få äran att designa frimärkena, och jag är glad över att samarbetet med Posti kommer att fortsätta i form av fler illustrationer.”

Konstnären jobbar med hjälp av en ritplatta, men färglägger ofta bilderna med vattenfärger.

”Jag har alltid gjort digitala bilder, men jag vill att det ska synas att det är ett hantverk. Jag tycker om att färglägga bilderna med vattenfärger. Det skapar en äkta stämning i bilderna”, säger hon.

Roligheter som piggar upp vardagen

Nina Kuu bor i Kyrkslätt vid stranden i Obbnäs. Det finns stora skogar alldeles i närheten. Naturen har blivit en viktig plats för henne där hon får stimulans och rekreation. ”Miljön är otroligt vacker. Jag ger mig ofta ut på en joggingtur för att vädra hjärnan. Jag får många idéer från naturen.”

Det kan även dyka upp idéer när jag läser en bok, ser en film eller pratar med min 6-åriga dotter. Jag brukar bolla idéer med henne och vi brukar hitta på fantasifulla berättelser tillsammans. Av henne får jag många tankar.”

Med sina verk vill Nina sprida arbetsglädje och god stämning till andra. ”Jag hoppas att julfrimärkena ska upplevas roliga och pigga upp vardagen.”

Julen är en viktig tid i familjen.

”Julen är den allra viktigaste kalenderhögtiden för mig, då man tillbringar tid tillsammans. Vanligtvis samlas mina syskon och jag med våra familjer hos våra föräldrar i Vasa. Våra jultraditioner har sett likadana ut under många år. Det härligaste är att få se och vara med om barnens glädje och den kittlande spänningen på julafton, när jultomten kommer och klapparna delas ut.”

Jul- och vinterfrimärkena ges ut den 9 november

Jul- och vinterfrimärkena ges ut onsdagen den 9 november. Posti lanserar då fyra nya frimärksutgåvor med sammanlagt fem olika frimärken. Vinterfrimärkena är designade av Jukka Risikko från Lappo. På dem finns pittoreska naturbilder från Alajoki i Lappo och Malkakoski i Seinäjoki.

Förstadagsevenemanget för frimärken som kommer ut i november ordnas onsdagen den 9 november klockan 13–16 på huvudposten i Helsingfors (Elielplatsen 2 F, 00100 Helsingfors). På evenemanget säljs nya frimärken, förstadagskuvert och andra frimärksprodukter, och besökarna har möjlighet att få förstadagsstämplar på sina försändelser. Frimärksformgivarna är på plats för att signera sina verk klockan 13–15.

Nina Kuus porträtt och julfrimärken: Posti DigiLibrary - Nina Kuus frimärken (emmi.fi) Nina Kuus porträtt bild: Tiina Rantakoski Bilder på jul- och vinterfrimärkena: Posti DigiLibrary - 9.11.2022 (emmi.fi)

Postis julwebbplats: posti.fi/jul Bilder med anknytning till Postis verksamhet och julen: Posti DigiLibrary - Postis bildmaterial (emmi.fi)