Visa alla utgåvor

Posti avslutar tilläggstjänsten Plus-märke och försäljningen av Plus-märken den 1 april 2023

Vi lanserade 2019 vid sidan av de traditionella breven ett Plus-märke som fästs på brevet. Efterfrågan på ytterligare servicefrimärken minskar i takt med att antalet brev minskar, så försäljningen av Plus-märken upphör den 1 april 2023.

– Idag används fler digitala kanaler för snabb kommunikation än tidigare. För de flesta av våra kunder som skickar brev eller kort är Postis grundhastighet tillräcklig, säger Sami Määttä från Postis konsumenttjänster.

Tilläggstjänsten Plus-märke har påskyndat leveransprocessen. Avsändaren har även kunnat följa upp när brevet eller kortet har delats ut. Dessa tilläggstjänster kommer att fortsätta fram till början av nästa år, dvs. tills den 31 mars 2023 kan post fortfarande skickas med ett Plus-märke.

– Om vår kund vill skicka småförsändelser snabbt i fortsättningen kan det göras som ett XXS-paket som ska levereras till brevlådan eller postlådan eller som Postis expressbrev, eftersom dessa också erbjuder uppföljning av försändelsen, säger Sami Määttä.

För att säkerställa att Plus-märken inte lämnas oanvända kan de användas från början av april 2023 som ett frimärke till slutet av 2024 enligt Plus-märkets värde. Till exempel, för att skicka ett inrikeskort eller brev (2,10 €) som inte väger mer än 50 gram, behöver du frimärken till ett värde av 0,60 € utöver Plus-märket (1,50 €).