Visa alla utgåvor

De två vackraste frimärkena från 2021 är Jukka Risikkos Skogslandskap och Björkallén

Finländarna röstade fram det höstliga Skogslandskap, som fotograferats av Jukka Risikko, som årets vackraste frimärke 2021. På frimärket finns en skog och i förgrunden rödaktiga blåbärskvistar vid soluppgången.

Även det märke som röstats fram som näst vackrast, Björkallén, baserar sig på ett fotografi av Jukka Risikko, och föreställer en björkallé som färgas av den glödande kvällssolen.

Risikko vill med sina fotografier förmedla naturens lugnande effekt. Han fotograferar på landsbygden och i skogarna kring sin hemstad Lappo, och vill genom sina bilder öka människors uppskattning för miljön och den närliggande naturen.

Jukka Risikko publicerar aktivt sina landskapsbilder i sociala medier, där de har väckt förtjusning runtom i världen. Även på frimärken kommer vi framöver att få se fler av Risikkos landskapsbilder.

Jukka Risikkos Höstens skimmer-frimärken publicerades i miniatyrark på 5 märken, och Stiina Hovi ansvarade för den grafiska designen. Det finns fortfarande gott om märken kvar, och de kan köpas där frimärken säljs och i Postis webbutik posti.fi/ostoksille.

De vackraste frimärkena på plats 3, 4 och 5

Det märke som röstades fram som det tredje vackraste var Domherre, som är bekant för många som fixvärdemärke för julhälsningar. Detta märke, som designats av Klaus Welp, skildrar ett traditionellt tema med ett modernt och lite humoristiskt, men varmt grepp.

På fjärde plats kom ett frimärke med motiv av Eero Järnefelts ikoniska målning Landskap från Koli, som publicerades som rullfrimärke i en rulle med åtta klassiska finländska målningar. Rullfrimärksserien Finländska konstklassiker, som designats av Ilkka Kärkkäinen, får en fortsättning i april i år.

Det femte populäraste frimärket var ett vändagsfrimärke med en sagoren, som ingår i frimärkshäftet Vi tar hand om varandra som designats av Riku Ounaslehto.

Sammanlagt över 49 000 röster gavs, och nästan en tredjedel av dem med postkort

Man kunde rösta på Finlands vackraste frimärke på Postis webbplats och med ett postkort. Sammanlagt 49 049 röster gavs i omröstningen, varav 15 147 med postkort. ”Antalet postkort var en glad överraskning. Ungefär 5 000 fler postkort än föregående år kom in till omröstningen”, berättar Postis Design Manager Tommi Kantola.

”Det var väntat att Jukka Risikkos landskapsbilder skulle vara framgångsrika i tävlingen. Natur- och landskapsteman har traditionellt placerat sig högt i omröstningarna. Finländarna har lätt att identifiera sig med frimärkenas landskap oberoende av var de bor, även om de är fotograferade i Lappo i Södra Österbotten.

Finländskt frimärke fick pris för bästa design i tävlingen Nexofil

Finländska frimärken är uppskattade ute i världen. Det fick vi ännu ett bevis på i slutet av förra året, när ett frimärke som baserade sig på bildkonstnären Janne Laines målning Duetto belönades för världens bästa frimärksdesign i den internationella tävlingen Nexofil. Samma märke vann också tredje pris i Nexofils serie för världens bästa frimärke. Janne Laine belönades med Postis konstpris år 2020.

Bildmaterial för mediernas bruk: https://digilibrary.emmi.fi/l/htkmsgZJ8kKH

I Postis webbutik kan du bekanta dig med alla frimärken som finns till salu: www.posti.fi/ostoksille

Topp 10 i omröstningen om Finlands vackraste frimärke 2021
PlatsFrimärke DesignerRöster
1Höstens skimmer, skogslandskapJukka Risikko4 060
2Höstens skimmer, björkalléJukka Risikko3 717
3DomherreKlaus Welp3 008
4Finländska konstklassiker, Landskap från KoliIlkka Kärkkäinen2 993
5Vi tar hand om varandra, renRiku Ounaslehto2 842
6Gratulationsblommor, aklejaOona Himanen1 978
7Vi tar hand om varandra, ekorreRiku Ounaslehto1 778
8Utrotningshotade djur, apollofjärilPetteri Mattila1 713
9Höstens skimmer, månskenJukka Risikko1 710
10Finländska konstklassiker, Lekande pojkar på strandenIlkka Kärkkäinen1 599