Visa alla utgåvor

Konst, höstlandskap och gröna gärningar på höstens frimärken

På julfrimärkena kombineras modernt och traditionellt

Posti ger ut åtta frimärksutgåvor med sammanlagt 26 olika frimärken i september-november. September månads frimärken ges ut den 8.9. Julfrimärkena släpps till försäljning den 3.11.

Unika glasskulpturer på frimärkena

Postis konstpris 2021 tilldelades glaskonstnären Alma Jantunen. Jantunens färggranna och unika glaskonstverk pryder två frimärken. Jantunen gör glasskulpturer som får sin form av levande varelser och växter.

Posti vill genom sitt konstpris öka uppskattningen för frimärken och konst. Priset kan ges till en person eller en grupp som rör sig i konstens gränsland som erkännande och uppmuntran för ett visuellt intressant uttryck. Vinnaren kan representera bildkonst eller visuell formgivning i större skala, så länge som uttrycksformen innehålls- eller formmässigt går att anpassa till ett frimärke.

”Alma är en begåvad glaskonstnär, vars unika och färggranna glaskonstverk ger oss lyx i vardagen, nu även i form av frimärken”, berättar Design Manager Tommi Kantola som ansvarar för Postis frimärksproduktion.

Postis konstpris delas nu ut för femte gången. År 2017 gick konstpriset till skulptrisen Jasmin Anoschkin, år 2018 till graffitikonstnären EGS, år 2019 till kläddesignern Mert Otsamo och år 2020 till bildkonstnären Janne Laine.

Postis konstpris 2021 är ett ark med 10 frimärken med 2 olika inrikes fixvärdemärken.

Höstens skimmer lyfter fram naturens färger

Höstens skimmer-frimärkena som passar årstiden pryds av vackra höstlandskap ute på landsbygden och i skogarna. Den gemensamma nämnaren för fotografierna som tagits av Jukka Risikko är ljuset tidigt på morgonen och sent på kvällen som lyfter fram naturens färger.

Jukka Risikko publicerar aktivt sina naturbilder i sociala medier. Hans bilder har väckt uppmärksamhet runtom i världen. ”För närvarande har mina bilder över 190 000 följare på Instagram och Facebook. På Instagram är följarskaran mera internationell, medan största delen av följarna på Facebook är från Finland.”

Risikko fotograferar framför allt på landsbygden och i skogarna i hemstaden Lappo i Södra Österbotten. ”Jag önskar att mina bilder ska bidra till en större uppskattning för miljön och naturen nära oss. Förhoppningsvis lyckas mina bilder även förmedla den lugnande inverkan som naturen har på oss.”

På miniatyrarket Höstens skimmer finns 5 olika inrikes fixvärdemärken.

Gröna vardagstips till oss alla

Posti ger ut frimärken i september med sex tydliga tips om hur vi kan ta hänsyn till miljön i vår vardag. Tipsen handlar om vegetarisk mat, motion, hemmets uppvärmning, återvinning, vattenförbrukning och kollektivtrafik.

Anssi Kähärä, kreativt ansvarig på Werklig, ansvarar för de roliga, affischliknande frimärkena som påminner om kom-ihåg-lappar. Kähärä har gjort passande texter till frimärkenas teman i samarbete med Sari Laine, expert i Sitras team för en hållbar vardag.

Hållbarhet och miljöfrågor är centrala även i Postis verksamhet. ”Vi på Posti vill hjälpa människor och företag att göra hållbara val samtidigt som vi ser till vår egen bakgård. Vårt ambitiösa mål för klimatarbetet är till exempel att få ner våra egna utsläpp till noll senast år 2030”, berättar Postis ansvarsdirektör Noomi Jägerhorn.

I frimärkshäftet Gröna gärningar i vardagen ingår 6 olika inrikes fixvärdemärken.

Finländska klassiska målningar på rullfrimärken

I september utkommer frimärken på rulle som pryds av åtta finländska klassiska målningar från åren 1884–1930. Målningarna på frimärkena är Ellen Thesleffs Eko (1891), Albert Edelfelts Lekande pojkar på stranden (1884), Akseli Gallen-Kallelas Skridskoåkare vid Kalelas strand (1896), Helene Schjerfbecks Konvalescenten (1888), Eero Järnefelts Landskap från Koli (1930), Juho Rissanens Vinterfiske (1900), Hugo Simbergs Fårflicka (1913) och Ferdinand von Wrights Stridande tjädertuppar (1886).

Vi ville ha kända verk på frimärkena som är bekanta för de flesta av oss redan från skoltiden. ”Jag ville att frimärkena skulle ha en tidlös och enkel utformning för att målningarna skulle komma fram ordentligt. Förhoppningsvis når verken i form av frimärkena på rulle ut till en stor publik som älskar finländsk konst”, säger Ilkka Kärkkäinen som är ansvarig för frimärkenas grafiska design.

Finländska konstklassiker utkommer på en rulle med hundra frimärken med 8 olika inrikes fixvärdemärken.

Julfrimärken med ett traditionellt och modernt utseende

Årets julfrimärken är en kombination av modern digital linjeteckning och ett traditionellt juligt bildspråk. Julfrimärkena har designats av Klaus Welp och frimärkena pryds av en domherre, en gran och norrsken.

Fixvärdemärket för julhälsningar Domherren säljs i ark med 20 frimärken. Inrikes fixvärdemärket Granen och utrikes fixvärdemärket Norrsken utkommer båda i ark med 10 frimärken.

I november släpps även Matti Pikkujämsäs inrikes fixvärdemärken som passar till vinterhälsningar. Den första snön-frimärken ges ut i ark med 10 frimärken.

Bildmaterial till medierna

Ändringar är möjliga.

Ta en närmare titt på alla frimärken som finns ute till försäljning i Postis webbutik: www.posti.fi/ostoksille