Visa alla utgåvor

Specialstämpel på julhälsningar i Helsingfors och Lahtis från och med 1.12

I Helsingfors och Lahtis tar vi onsdagen den 1 december i bruk en specialstämpel som har designats för julhälsningar. Specialstämpel fås i år på julhälsningar i Helsingfors 1–16.12 och i Lahtis 1–18.12.

Brevlådor avsedda för försändelser som ska specialstämplas placeras i Helsingfors på adresserna Mannerheimplatsen 1 och Elielplatsen 2 vid ingångarna till Posthuset. Brevlådorna kan identifieras från bilden på julstämpeln på lådans informationsskylt.

Det traditionella krubbevenemanget ordnas i jul återigen i Lahtis. Posti specialstämplar alla julhälsningar som lämnas den 1–18 december i brevlådan på Vapaudenkatu 6. Försändelser som lämnas i brevlådan på självständighetsdagen den 6 december eller söndagen den 5 eller 12 december stämplas följande vardag.

Ornamentmönster på julens specialstämpel i Helsingfors

Den traditionella julstämpeln är pricken över i på en äkta julhälsning och har varit mycket populär bland kunderna. Varje år har Helsingfors specialstämpel prytt cirka 300 000 julhälsningar.

I år är Helsingfors julstämpel designad av Susanna Rumpu och Ari Lakaniemi. Stämpelns bildtema är ett ornamentmönster. Temat är ett utmärkt komplement till de bildteman som pryder årets julfrimärken. Ornamentmönstret pryder också andra frimärken i form av en stämpel. På stämpeln finns också texten Joulu Julen.

Maria, Josef och Jesusbarnet på årets julkrubbsstämpel.

På Lahtis julkrubbsstämpel finns i år Maria, Josef och Jesusbarnet och i bakgrunden tornet på Ristinkirkko i Keski-Lahden seurakunta. Josefs mask hänvisar till pandemin och Hoppets stjärna till att vi kan övervinna den. Stjärnan hänvisar också till Betlehemsstjärna som ofta beskrivs med en tunn stjärna med fyra uddar.

Julkrubbsstämplarna har lanserats nästan årligen från och med år 2005. Den sextonde krubbstämpeln, som lanseras i år, är i likhet med tidigare år designad av heraldikern Tapani Talari.

Sista inlämningsdagar för julhälsningar

Inrikes julhälsningar (1,30 €) postas med fixvärdemärke för julhälsningar senast tisdag 14.12 på postens serviceställen eller i en brevlåda senast klockan 24.

Julhälsningar med inrikes fixvärdemärke (1,85 €) delas ut till jul om de postas senast torsdagen 19.12.

De sista inlämningsdagarna för inrikes och utrikes julhälsningar och paket finns på adressen https://www.posti.fi/sv/privat/jul. På samma adress finns även information om Postis tjänster och serviceställen.

Bilder av specialstämplarna:

Posti DigiLibrary – Specialstämplar julen2021 (emmi.fi)