Visa alla utgåvor

Traditionella teman med ett modernt grepp på årets julfrimärken

I år ses en kombination av traditionellt juligt bildspråk och modern digital linjeteckning på julfrimärkena. Julfrimärkena har designats av Klaus Welp och pryds av en domherre, en julgran och norrsken.

Årets julfrimärken kommer till försäljning onsdagen den 3 november. Samtidigt ges även ut ett frimärke som lämpar sig för alla vinterhälsningar. Vi har samlat all information om julposten på posti.fi/joulu.

”Många har kära minnen av julfrimärken ända från barndomen. Trots det moderna greppet ville vi bevara ett varmt bildligt berättande och meddelande i frimärkena. Efter många skisser hittade vi en stil som fungerade för frimärkena”, berättar Postis Design Manager Tommi Kantola som ansvarar för Postis frimärkesproduktion.

De första julhälsningarna skickades i Finland redan i början av 1880-talet och julkortstraditionen lever ännu. Förra året skickades närmare 18 miljoner traditionella julhälsningar. Det första finländska julfrimärket gavs ut år 1973.

Så här beskriver Klaus Welp årets julfrimärken

Domherren

”Jag stävade efter en slags balans mellan humor och värme i frimärket. Juldagsmorgonens ljus, bitter köld och en nöjd domherre som äter rönnbär.” Domherren är ett julhälsningens fixvärdemärke som säljs i ark med 20 frimärken.

Granen

”Julgranen har avbildats i otaliga märken på många olika sätt. Jag ville ge det bekanta ämnet ett utseende som samtidigt var både utsirat och enkelt.” Granen är ett inrikes fixvärdemärke som ges ut i ett ark med 10 frimärken.

Norrsken

”Norrsken mot en mörk vinterhimmel är en syn som får en stum. Det var en intressant utmaning att avbilda norrskenet på ett förenklat vackert sätt.” Norrsken är ett utrikes fixvärdemärke som ges ut i ett ark med 10 frimärken.

Vintern kommer med den första snön

Frimärket Den första snön har designats av Matti Pikkujämsä och lämpar sig för vinterhälsningar. ”Jag visionerade mjuka stämningar samt enkla teman och arrangemang, som bringar värme i kylan.”

”Hunden och snöflingan är tillägnade hundmänniskor, men också alla oss som någonsin fångat snöflingor på tungan. Det andra märket avbildar vänskapen mellan en snögubbe och en fågel. Kölden kan avvärjas med närhet”, beskriver Pikkujämsä.

Den första snön är ett ark på tio frimärken med två olika inrikes fixvärdemärken.

Allt du behöver veta om julen hittar du på adressen posti.fi/joulu

Vi har sammanställt all information som rör julposten på adressen posti.fi/joulu. Där hittar du bland annat datum och anvisningar som gäller sändning av julkort och paket, vilka tider brevlådorna töms, information om Postis serviceställen samt om våra produkter och tjänster. Postis julwebbplats öppnas 1.11.2021.

Julhälsningar med inrikes fixvärdemärket Domherren (en snöflinga på märket) hinner fram till jul om de postas senast tisdagen den 14 december. Kort kan läggas i brevlådan fram till klockan 24. Frimärkets pris är 1,30 €.

Julkort försedda med inrikes fixvärdemärket Granen (Finlands karta på märket) delas ut till mottagarna före jul om de postas senast söndagen den 19 december i enlighet med tiderna för tömning av brevlådor och inlämningspunkterna på postens serviceställen. Frimärkets pris är 1,85 €.

Om du sänder julkort i sista minuten kan du lägga till ett Plus-märke bredvid inrikes fixvärdemärket och då kan du posta korten ännu tisdagen den 21 december i enlighet med tiderna för tömning av brevlådor och inlämningspunkterna på postens serviceställen.

Du hittar de sista sändningsdatumen för utrikes julhälsningar på Postis julwebbsidor www.posti.fi/sv/privat/jul.