Visa alla utgåvor

Postis konstpris 2021 till glaskonstnär Alma Jantunen

Frimärkena med färggranna glasskulpturer kommer ut till försäljning i september

Posti Ab har tilldelat glaskonstnär Alma Jantunen 2021 års pris för främjande av frimärkskonst. Jantunen är känd för sina glatt färggranna glasskulpturer. Postis konstpris består av ett penningpris på 10 000 euro och en frimärksutgåva med konstnärens verk. Alma Jantunens verk kommer att ses på två frimärken i september.

Alma Jantunen säger att hon gör glasskulpturer vars form inspireras av levande varelser, växter eller till exempel en snöboll. ”Verkens idéer och former har ofta sitt ursprung i flyktiga fantasier och sinnestillstånd, som jag antecknar som en framtida referens.”

Som konsthantverkare både planerar och förverkligar Jantunen sina verk själv. ”När man börjar utforma verket måste man ha en tydlig idé i åtanke. Jag börjar planera verkets utformning, teknik och proportioner utgående från snabba skisser.” Själva glasblåsningen är intensivt arbete med en snabbt svalnande glasmassa. ”Jag väljer vanligtvis färgerna i sista stund. Jag använder ett brett urval av cirka 400 färger, bland vilka jag väljer med intuition. Glasskulpturens färger sätter sig när glaset stelnar, men glasblåsningen ger därtill färgerna och formerna en känsla av rörelse”, beskriver Jantunen.

Jantunen uppskattar samarbetet kring glasblåsning. ”Jag blåser glaset själv, men för att göra klart ett verk behöver man hjälp av andra. Det är inspirerande att arbeta i grupp istället för att knoga på för sig själv.”

Alma Jantunen bor och arbetar på Notsjö glasbruk, där flera tillverkare av konstglas och bruksglas är verksamma. Jantunen grundade år 1999 tillsammans med Johannes Rantasalo en egen glasstudio, Glascirkusen, som är specialiserad på framställning av konstglas. ”I Glascirkusen gör vi egen konst samt hjälper andra konstnärer och designer att framställa unika glasföremål.”

Uppskattningen för unikt glas har enligt Jantunen fått en klar uppsving. ”Jag gillar när folk får en ingivelse och börjar samla på glas som de tycker om. För mig är det fint om min egen glasskulptur placeras på en sådan plats i kundens hem där den genuint är en del av livet.”

Unika glasskulpturer är vardagslyx även på frimärken

På frimärkena som ges ut i september ses Alma Jantunens två färggranna glasskulpturer, Fruit Bottles och Cactus Pigga, som även har varit populära bland kunder. AD Paula Salviander ansvarar för frimärkenas grafiska design.

Posti vill med konstpriset höja uppskattningen för frimärken och konst samt deras ställning. ”Under årens lopp har mycket finländsk formgivning visats på frimärken och Alma Jantunens arbeten är en bra fortsättning på detta. Alma är en begåvad konsthantverkare, vars unika och färggranna glasskulpturer medför vardagslyx även i form av frimärken, berättar Design Manager Tommi Kantola, som ansvarar för Postis frimärkesproduktion.

Postis konstpris delas nu ut för femte gången. År 2017 gick priset till skulptören Jasmin Anoschkin, år 2018 till graffitikonstnären EGS, år 2019 till kläddesignern Mert Otsamo och år 2020 till bildkonstnär Janne Laine.

Alma Jantunen, 48

·      Blev färdig glashantverkare vid Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitos år 1996.

·      Deltagit i flera privata utställningar och grupputställningar i över 10 länder.

·      Bl.a. belönats med Årets konsthantverkare år 2007 (Ornamo) och Taito-priset år 2016 (Taitoförbundet).

·      Jantunens verk finns bl.a. på Finlands Glasmuseum, Designmuseet, Statens konstmuseum, Finlands Hantverksmuseum och Tammerfors universitet.

Bildmaterial till medierna

Glascirkusens webbsidor

Ta del av alla frimärken som finns till försäljning i Postens webbutik: posti.fi/ostoksille