Visa alla utgåvor

Postkort från Julgubbens tomtar till barn som omfattas av SOS-Barnbyars verksamhet – med alla hjärtans dag-kort kan man göra gott

Julgubbens tomtar vid Polcirkeln har bestämt sig för att delta i alla hjärtans dag-temat, där man kan skicka kort även till dem som man inte personligen känner sedan tidigare. Resultaten från tomtarnas kortarbete går till barn som omfattas av SOS-Barnbyars verksamhet och Posti levererar korten till dem på alla hjärtans dag. Den sista dagen man kan delta i kampanjen är söndagen den 31 januari.

För unga barn av den digitala tidsåldern är postkort inte nödvändigtvis ett bekant sätt att förmedla meddelanden, så ett kort kan vara en unik och glädjande överraskning.

– Postkort är alltid till glädje! Barn tycker det är roligt att få ett överraskningskort av en okänd vän. Det är roligt att vara med i denna glädjebringande kampanj, säger SOS-Barnbyars chef för företagssamarbete Annemi Usva-Vänttinen.

Julgubben får varje år en halv miljon kort och brev från barn och vuxna runtom i världen, och Julgubben och hans tomtar svarar även på breven och korten. Nu har tomtarna även beslutit sig för att glädja barn på alla hjärtans dag. Ett kort kan förmedla glädje även till personer som man personligen inte nödvändigtvis känner sedan tidigare.

– Varje brev och kort medför stor glädje och en känsla av omtanke till Polcirkeln. Vi tomtar vill dela denna känsla av glädje här norrifrån även till andra. Denna alla hjärtans dag skickar vi hälsningar från Polcirkeln till barn som omfattas av SOS-Barnbyars verksamhet, berättar ledande posttomte Katja Tervonen.

Skicka alla hjärtans dag-korten i tid

Posti fortsätter samarbetet med Bauer Media som inleddes ifjol, där hälsningar riktas bland annat till SOS-Barnbyar. Övriga mottagare är Helsingforsmissionen och Rinnekoti. Alla hjärtans dag-kort som riktats till dessa mottagare ska postas senast den 31 januari till Posti, som för korten till mottagarna.

På Postis Alla hjärtans dag-kampanjwebbplats finns anvisningar för hur du skickar kort. Lämna korten i brevlådan före tömningstid den sista sändningsdagen.

Alla hjärtans dag-kort till SOS-Barnbyar, Rinnekoti och Helsingforsmissionen och SOS-Barnbyar ska postas senast den 31 januari. Övriga alla hjärtans dag-kort ska postas senast den 8 februari. Alla hjärtans dag-kort som försetts med ett Plus-märke utöver frimärket ska postas senast den 10 februari.

Temat för årets frimärken för alla hjärtans dag är Vi tar hand om varandra. Frimärkshäftet består av sex olika inrikes fixvärdemärken.

Den internationella Valentindagen har rötterna i antikens Rom på 200-talet. Dagen infaller den 14 februari, och den har firats i Finland sedan 1980-talet under namnet Alla hjärtans dag och med det innehåll som vi förknippar med dagen. Till skillnad från den internationella högtidsdagen är alla hjärtans dag i Finland mer allmänt känt som en dag för att komma ihåg vänner och inte endast som en romantisk högtidsdag för kärlekspar. Firandet av alla hjärtans dag etablerades i den finska almanackan i slutet av 1980-talet. Finlands Röda Kors och Posti kampanjade tillsammans för vänskapens fest år 1987.