Visa alla utgåvor

Posttjänster: Lättare utdelning på fredagar införs nu efter julsäsongen den 15 januari

Julsäsongen var överlägset årets brådaste tid inom postutdelningen och det fanns gott om post att dela ut varje dag i veckan. Nu återgår Posti till det utdelningschema som användes i postutdelningen före julsäsongen, dvs. till lättare utdelning på fredagarna.

Återgången till den lättare fredagstudelningen syns på välbekant sätt genom att försändelser som schemalagts till fredag (brev, tidskrift, en del av tidningarna, reklam) i regel delas ut redan på torsdag. Det är möjligt att tidigarelägga utdelningen eftersom postmängden för fredagen är så liten att försändelserna kan sorteras tidigare. En del av försändelserna delas dock ut på måndag följande vecka.

På fredagar delas ut:

·    Dagstidningar inom tidigutdelningen

·    Dagstidningar (Dagsutdelning och Distansutdelning)

·       Brev och kort med Plus-märke

·       Expressbrev

·       Paket

Nuförtiden får ett hushåll endast 3,5 adresserade försändelser i veckan. Över 60 procent av brevmängden har försvunnit under 2000-talet i takt med att den elektroniska kommunikationen ökat. Dessutom har coronapandemin orsakat en ytterligare minskning av särskilt brevposten.

- Postmottagarna och vår personal är redan välbekanta med den lättare utdelningen på fredagar. Vi införde lättare fredagsutdelning i fjol somras, då coronapandemin minskade postmängderna. Det är bra att komma ihåg att Posti fungerar helt utan offentligt stöd. Att schemalägga postutdelningen efter postmängderna är ett sätt med vilket vi försöker hålla vår verksamhet lönsam. På det här sättet kan vi alltid sörja för kontinuiteten i medborgarnas och företagens posttjänster, säger produktionsdirektör Sami Reponen på Posti.