Skicka inrikes paket

Postens paketautomater är ett enkelt sätt att skicka och ta emot paket

Spara tid och pengar, skicka ditt paket direkt via en paketautomat eller köp förmånlig transport av ditt paket på nätet eller i Postis mobilapp. Du kan lämna ett paket med porto i alla paketautomater eller på posten, XXS-paket lämnas i en brevlåda.

Betala på nätet eller i automaten så sparar du pengar

Storlek

Maximivikt

Maximimått

Pris

Lämna paketet
XXS 2 kg

3 x 25 x 35,3 cm

5,20 € i en brevlåda
S 35 kg

11 x 36 x 60 cm

5,90 € i en automat eller på posten
M 35 kg

19 x 36 x 60 cm

7,90 € i en automat eller på posten
L 35 kg

37 x 36 x 60 cm

9,90 € i en automat eller på posten
XL 35 kg

59 x 36 x 60 cm

11,90 € i en automat eller på posten
XXL 35 kg 60 x60 x 100 cm 19,90€ på posten
S Plus 35 kg 11 x 60 x 100 cm 7,90 € på posten
M Plus 35 kg 19 x 60 x 100 cm 9,90 € på posten
L Plus 35 kg 36 x 60 x 100 cm 13,90 € på posten
XXL plus 35 kg

60x 80 x 150 cm eller

30 x 30 x 300 cm

39,90 € på posten

Minimivikten för alla paket är 100 g och minimimåttet 3 x 15 x 25 cm, förutom för XXS-paket där minimimåttet är 1 x 15 x 15 cm.

Skicka paket på nätet

Gör så här:

 1. Förpacka paketet så att det är klart att sändas. Instruktioner för förpackning finns här.
 2. Gå på nätet eller välj "Skicka paket eller brev" i Postis mobilapp. Välj en storlek som motsvarar paketets yttermått och fyll i de uppgifter som efterfrågas. Du behöver inte väga paketet, men se till att det inte väger över 35 kg (XXS får inte väga över 2 kg).
 3. Betala försändelsen och spara Skicka Enkelt-koden.
 4. Skriv på paketet Skicka Enkelt-koden, avsändarens namn, adress och telefonnummer samt adressatens namn, adress och telefonnummer. Ta paketet till en paketautomat och till postens kassaregister.
  ELLER
  Skriv ut adresskort och ta paketet till posten (XXS-paket lämnas alltid i en brevlåda).

Skicka paket via en automat

Via en automat kan du skicka paket som du har betalat i förväg på nätet eller i mobilappen.

Så här skickar du paket via paketautomaten

 1. Förpacka försändelsen och skriv ditt namn, din adress och ditt telefonnummer på paketet. Du behöver inte skriva något annat på paketet. Posti behöver uppgifterna för att vid behov kunna returnera paketet till dig. Ange mottagarens uppgifter på pekskärmen. Det är bra att skriva mottagarens uppgifter på paketet, men det är inte nödvändigt. Fäst inte ett paketadresskort på försändelsen. Automaten skriver ut ett paketkort när den töms.
 2. Välj "Skicka paket" och sedan den plats dit du vill skicka paketet. Du kan välja en paketautomat i Finland eller en post i Fastlandsfinland. Om du vill skicka paketet till en automat ska du välja önskad automat i listan. När du skickar paketet till en post behöver du adressatens postnummer. Du behöver adressatens mobiltelefonnummer för ankomstavin för båda sätten. Obs. Du kan inte skicka paket till Åland i en paketautomat. Ömtåligt- och Postförskott-tilläggstjänsterna är heller inte möjliga.
 3. Betala paketet i förväg på nätet eller välj "Skicka paket eller brev" i Postis mobilapp. Välj en storlek som motsvarar paketets yttermått och fyll i de uppgifter som efterfrågas. Du behöver inte väga paketet, men se till att det inte väger över 35 kg.
 4. Välj storlek på boxen S, M, L eller XL, enligt storleken på ditt paket. Boxarnas inre dimensioner anges på Paketautomatens sida. Avgiften bestäms efter ditt val. Automaten berättar vad paketet kostar. Betala försändelse med med ett bank- eller kreditkort med chip. Betalterminalen finns under automatens pekskärm. När du har betalt försändelsen öppnas dörren till en box.
 5. Lägg paketet i boxen och stäng boxens dörr. Om du vill ha kvitto ska du trycka på kvittoikonen. Uppföljningskoden för försändelsen finns på kvittot. Du kan fortfarande avbryta sändningen och betalningen om du till exempel valt fel boxstorlek. Paketet levereras till den paketautomat eller post som du valt. Ankomstmeddelandet skickas till mottagarens mobiltelefon.

Leveranstider

Varje paketautomat töms och fylls varje vardag från måndag till fredag. På lördagar fylls och töms automater i Åbo, Tammerfors och huvudstadsregionen. Nästan totalt 300 paketautomater och poster omfattas av lördagsutdelningen. Du kan till exempel skicka ditt paket från Kuopio på fredag och det kan hämtas i en automat som ligger till exempel i Helsingfors på lördagen. När du lämnar ditt paket i automaten senast kl. 16 en vardag levereras paketet i regel nästa vardag (eller lördag) inom ett på förhand bestämt serviceområde. Märk att en del automater på grund av sitt läge har en tidigare tömningstid som avviker från kl. 16. Du kan kontrollera automatens tömningstid på paketautomatens startruta samt på paketautomatens kartvy.

Paketautomaternas placeringar

Automaterna placeras på ställen där kundflödena är stora, till exempel i köpcentrum och dagligvarubutiker. Hitta din närmaste paketautomat.

Skicka paket från serviceställen

Det är förmånligast att köpa transport av paket på Postis webbplats eller i mobilappen. Du kan också betala transporten av paketet i alla Postis serviceställen.

Paketet levereras till det valda Postis serviceställe och adressatens får anskostavin via SMS. Om du inte vet adressatens mobiltelefornummer, kan du köpa en tilläggstjänsten Ankomstavi i papperformat.

Välja Avtalad leverans till dörren och vi levererar paketet till adressatens dörren. Leveranstiden avtalas med adressaten.

Paket priser på postkontor

Paket till Åland

Du kan betala för transport av paketet till Åland vid vilken som helst av Postis serviceställen. Priserna för transport till Åland inkluderar inte mervärdesskatt.

Åland hör inte till EU:s produkt- och mervärdesskatteområde, så till paketen måste bifogas en tullblankett (CN 23) eller en självhäftande tullblankett etikett som skrivs ut från kassasystemet.

Paket priser på postkontor

Max viktPostpaket
2 kg 11,90 €
5 kg 13,90 €
10 kg 15,90 €
15 kg 17,90 €
35 kg 23,90 €

Minimimått 25 x 15 x 3 cm ja maximimått 100 x 60 x 60 cm. Minimivikt 250 g.