Timo Berrys frimärksark Klimatförändringen vann silver i tävlingen European Design Awards

13.06.2019

Den finländska frimärksdesignen fick ett erkännande i tävlingen European Design Awards för grafisk design den 8 juni. Timo Berrys frimärksark Klimatförändringen placerade sig på andra plats i serien för andra tryckta produkter.

På de tre märkena på klimatförändringsarket, som gavs ut i september 2018, avbildas de dramatiska effekter som förväntas i ett nordligt land som Finland i framtiden, om man låter klimatet bli varmare i samma takt som nu.

Frimärkena har producerats med termotrycksbläck som byter färg när man rör vid det. Genom att trycka med fingret kan man se vad Finland står inför om man inte kan dämpa den ständiga klimatuppvärmningen.

I motiveringen till priset framhålls att temat för frimärkena är klimatförändringen, som väckt mycket diskussion i offentligheten och som genom trycktekniken konkretiseras på ett innovativt sätt.


Faktabaserad realism som utgångspunkt

- I konsten är det viktigaste vad man vill lyfta fram. Klimatförändringen-frimärkena visar på ett konkret sätt hur verkligheten ser ut och hur det kan bli om klimatkrisen verkligen slår till. Nyckelorden i designen är en faktabaserad realism, temats allvar - och brådska. Det är viktigt att många länder efter IPCC:s senaste rapport har börjat ta hotet från klimatförändringen på allvar, säger Timo Berry.

- Att stävja klimatförändringen är en av vår tids största globala utmaningar. Vi vill lyfta fram detta viktiga samhälleliga tema också på frimärkena, berättar Design Manager Tommi Kantola på Posti.

European Design Awards-priset är en fin fortsättning på de finländska frimärkenas segertåg över världen. - Finländska frimärken har under de senaste åren vunnit bland annat huvudserien i den spanska Nexofil-tävlingen, Asiago-tävlingen, som brukar kallas för den italienska filatelins Oscarsgala, och den belgiska tävlingen för Europa-frimärken. Priserna har överraskat varje gång, säger Kantola.


Bildmaterial för medierna:
http://digilibrary.posti.com/l/2FzGzTZKBC5q


Mer information:

https://europeandesign.org/submissions/climate-change-stamps/


Ta en titt på alla frimärken som är till salu i Postis webbutik:
www.posti.fi/ostoksille


I tävlingen European Design Awards bedöms europeisk grafisk design, illustration och digital design. För genomförandet av tävlingen, som ordnats sedan 2007, ansvarar 15 respekterade europeiska tidskrifter om design. Juryn för den årliga tävlingen består av redaktörer och kritiker från designtidskrifterna. I Finland representeras tävlingsorganisationen av tidskriften Grafia.