Barns påsknöjen i februari månads frimärken

19.02.2018

Posti ger ut nya påskfrimärken den 28 februari. Vi får också en fortsättning på frimärksserien Utrotningshotade djur, som ges ut i samarbete med WWF Finland.

Vårens stora högtid gläder små påskhäxor

Susanna Rumpu och Ari Lakaniemi har designat 2018 års påskfrimärken. Märkena ger uttryck för barnens påskfirande idag - en kombination av de öst- och västfinska påskkärringstraditionerna.

östfinska påskkärringstraditionen hör påskris, lyckönskningar och att begära en belöning. De östfinska påskkärringarna är i farten på palmsöndagen. I västra Finland tigger påskkärringarna godis på påskafton.

Temana i de tre olika märkena är en liten pojke utklädd till påskhare, barn redo att gå påskkärring och påskkärring med belöning. I Rumpus och Lakaniemis påskfrimärken framhävs klädernas och påskrisets glada färger.

Under årens lopp har påskens traditionella teman varit väl synliga i påskkorten och frimärkena.

- Påskägg, kycklingar, höns och tuppar lever i bilderna i bästa samförstånd. Harar, påskgodis, videkvistar, häxor och påskkärringar är vanliga särskilt på korten. Påskharen symboliserar fruktsamhet eftersom den förökar sig flitigt. Även naturteman är populära, för påsken är den vaknande naturens, de gula blommornas och det gröna gräsets högtid, berättar Helena Pärssinen från Postmuseet.

Frimärksarket Friska, glada utan fara innehåller 15 inrikes fixvärdemärken.

 

 

Klimatförändringen hotar nordens djur

Posti fortsätter med frimärksserien Utrotningshotade djur i samarbete med WWF Finland. I den andra utgåvan av serien presenteras den nordiska djuren fjällräven, laxen och fjällugglan. Petteri Mattila har designat frimärkena.

Exempelvis fjällräven hotas numera av rödräven som sprider sig till fjälltrakterna. Klimatförändringen kan vara ett skäl till detta. Den senaste säkra observationen av en kull fjällrävsungar i Finland är från 1996. Laxen hotas av överfiske och uppvärmning av vattnet, som är förödande för rommens och ynglens överlevnad.

- Det är fantastiskt att vi tillsammans med Posti kan lyfta fram hotade arter så att människor lär känna dem, säger WWF Finlands konnumikationsdirektör Anne Brax.

Frimärksarket Utrotningshotade djur II innehåller 15 inrikes fixvärdemärken.

 

Förstadagsevenemang i Helsingfors huvudpost 28.2 kl. 14-17

I huvudposten (Elielplatsen 2) ordnas ett förstadagsevenemang onsdagen den 28 februari klockan 14-17. På evenemanget säljs nya frimärken, förstadagskuvert och andra frimärksprodukter, och besökarna har möjlighet att få förstadagsstämplar på sina försändelser.

Den finländska postcrossingföreningen Suomen postcrossingyhdistys finns även på plats och presenterar postcrossing som hobby. WWF Finland presenterar också sin verksamhet.

 

 

Mer information

Utrotningshotade djur (pdf)

Bildmaterial för medierna

Ta en titt på alla frimärken som är till salu i Postis webbutik: www.posti.fi/goshopping.