Posti testar smarta brevlådor – ny nätteknologi i bruk som första i världen

26.01.2018

Posti utvecklar tillsammans med Telia en ny smart Posti brevlåda, som är den första i världen att använda den nya NB-IoT-teknologin. Den smarta brevlådan berättar bland annat när det lönar sig att tömma den.

"Varje år skickas över en miljard adresserade försändelser, vilket betyder att informationen sparar både pengar och miljön. Om man skulle använda en sekund mer arbetstid per dag för att hantera varje försändelse som skickas via Posti skulle kostnaderna öka med 13 miljoner euro årligen. Om vi sparar en halv minut arbetstid för varje brevlåda utgör detta en stor besparing", berättar Postis processchef Sami Reponen.

NB-IoT är en internationell nätteknologi, med vilken man förmånligt kan ansluta ett stort antal enheter till nätet. Den smarta brevlådan berättar i realtid om lådans användning och eventuell vandalism.

Under det tre månader långa experimentet utrustar Posti och Telia fem brevlådor i Helsingfors och Uleåborg med tekniken. Målet är att göra alla över 5 000 brevlådor till smarta brevlådor, såvida experimentet lyckas.

"Vi installerade den första sensorn redan före jul och resultaten är positiva. Postis testgrupp kan även via mobilen kontinuerligt följa upp hur den smarta brevlådan används", berättar Telias projektchef Mikael Sundholm.

Med hjälp av experimentet söker Posti betydande logistikfördelar. "Hanteringen av logistikflödena är mycket viktigt för oss. Posti har 3 300 fordon runt om i landet och varje dag kör de sträckor som totalt utgör sex gånger jordens omkrets. Dessutom kör långtradarna varje dag på vägarna i Finland fyra och en halv gånger jordens omkrets", beräknar Reponen.

Information i realtid hjälper Posti särskilt i rusningstid, såsom jul eller alla hjärtans dag, då de smarta brevlådorna kan tömmas efter behov. Det innovativa projektet har sitt ursprung i Postis strategi, där ett av huvudmålen är att förbättra de nuvarande tjänsterna med hjälp av digitalisering samt att utveckla den digitala uppföljningen av brev och andra adresserade försändelser.

Avsikten är att informationen från sensorerna i de smarta brevlådorna i framtiden ska sammanställas direkt i Postis rapporteringssystem. "Målet är att varje postutdelare och bilförare kontinuerligt ska få den information de behöver och vi kan även på ett centraliserat sätt följa upp hur posten rör sig i realtid", berättar Reponen.

Bilder för media

http://digilibrary.posti.com/l/GGDKZLQbbtdk