Posti säljer en del av sin konstsamling

16.01.2018

– Modern konst och grafik fram från lagret

Posti säljer en del av sin konstsamling med över 1 000 verk. Nu kommer 500 verk som finns i lagret till försäljning. De resterande verken blir kvar i Postis serviceställen runt om i Finland. Med intäkterna från försäljningen sköter Posti om sin konstsamling, till exempel genom att restaurera de utomhusverk som ingår i den permanenta konstsamlingen. Merparten av intäkterna doneras till välgörande ändamål.

Posti ordnar ett konstförsäljningstillfälle i huvudkontoret i Norra Böle i Helsingfors den 27 och 28 januari 2018 kl. 10-17.

- Då säljs rikligt med verk från cirka 1970-1990-talet. De tas till försäljning i två partier och därför lönar det sig för dem som är intresserade att vara på plats under båda försäljningsdagarna, berättar Postis affärsverksamhetsdirektör Laura Luoma.

På 90-talet började Postis samling utökas

Utökandet av Postis konstsamling inleddes på uppdrag av Finska inkassobyrån Ab. Avsikten var inte att placera pengar. - Tanken var att man skulle skaffa konstverk till glädje för medarbetarna samt stödja kultur och konstnärer, berättar Pirjo Mattila från Postmuseet, som koordinerar samlingen.

- När Posti och Tele gick skilda vägar delades samlingen enligt var de fanns. Posti fick de flesta verken, sammanlagt nästan tusen konstverk. De flesta av dem finns i ett lager eftersom det inte finns några lämpliga lokaler där de kunde hängas upp, konstaterar Mattila.

Samlingen omfattar mycket modern konst och grafik. Förutom i huvudkontoret finns konstverk även i de större sorteringscentralerna. Den permanenta konstsamlingen omfattar även utomhusverk, såsom Laila Pullinens skulptur i Uleåborg och Kari Huhtamos skulptur i Tammerfors.

Du hittar mer information om försäljningstillställningen på Postis webbplats och i reklambladet Postinen när tidpunkten närmar sig.