Posti levererade totalt över 37 miljoner paket år 2017

03.01.2018

Den rekordlivliga näthandeln före jul gjorde att Postis paketvolym uppgick till över 37 miljoner paket under 2017. Paketvolymen ökade med 9 procent jämfört med föregående år.

- Näthandeln ökade under året, och mängden näthandelspaket växte med över 15 procent. Inom näthandeln erbjuder Posti landets populäraste mottagningssätt samt det mest heltäckande och snabbaste utdelningsnätet. Vi levererar paket till näthandelskunder även på lördagar i huvudstadsregionen, Tammerfors, Åbo, Uleåborg, Seinäjoki och Kuopio, säger Toni Laaksonen, direktör för Postis pakettjänster.

Posti har garanterat smidiga leveranser genom att förstärka nätverket av serviceställen. Man har bland annat utökat antalet boxar i paketautomaterna och inrättat tillfälliga uthämtningsställen under julsäsongen. Antalet serviceställen har ökat med ungefär 40 procent under de senaste sex månaderna.

 

Allt fler webbutiker erbjuder Postis paketautomater som leveranssätt. Posti har över 1 500 serviceställen, varav drygt 500 är paketautomater. Mängden paket som levererades till automaterna ökade med 42 procent. Posti utökar mängden paketautomater med 1 000 nya automater. En ny Smartpost-automat kan beställas till husbolaget eller till företagets lokaler.

Utöver paketvolymen levererade Posti omkring en miljon varubrev per månad, främst från kinesiska webbutiker.

Finländarna skickade miljontals julkort till nära och kära

En personlig, handskriven julhälsning hör till jultraditionerna för miljontals finländare. Denna jul skickades det över 26 miljoner julkort i Finland. Största delen av de 3 700 julhjälpredor som anställdes av Posti inför julsäsongen jobbade med sortering av julkort, som till stor del görs manuellt.

Omkring 50 000 julhälsningar krävde adressklarering på grund av bristfällig eller felaktig adress. En del av de julkort som gått via adressklareringen delas ut i början av januari.

Jultiden är årets största kortsäsong. Posti har gett ut frimärken för julhälsningar varje år alltsedan 1973. Det är också populärt att skicka kort till alla hjärtans dag som firas i februari. De nya frimärkena som hedrar vänskapen utkommer den 24 januari.