Rudolf Koivus sagovärld på julfrimärkena

01.11.2017

På årets julfrimärken går vi på äventyr i en julig sagovärld, illustrerad av Rudolf Koivu. Posti ger den 3 november även ut frimärkena Slottsbalen.

 

Det 100-åriga Finland firas med stämningen på Slottsbalen  

Finlands självständighetsdag firas traditionellt i presidentens slott och folket följer med festen via tv. De här stämningarna har samlats i Anssi Kähäräs frimärken Slottsbalen. I häftet finns sex inrikes fixvärdemärken. 

På frimärkena finns foton av presidentens slott i festbelysning, ett foto med alla fyra presidentpar, provning av en balklänning designad av Teemu Muurimäki, presidentens mottagning och dansens virvlar under takkronan. Dessutom upprepas den omåttligt populära mottagning på ett frimärke där barnen tittar på en TV-sändning från Slottsbalen, liksom miljoner finländare gör varje år. 

Kähärä är en prisbelönt grafiker, vars frimärke Snöslottet utsågs till det bästa i Europa år 2017. 

 

Älskade Rudolf Koivu på julfrimärkena

På julfrimärkena ser vi älskade illustrationer av Rudolf Koivu (1890-1946). Konstnären blev känd för sina barnböcker och han har också illustrerat ett flertal olika julkort. Frimärkena har designats av den grafiska designern Ilkka Kärkkäinen.

- En av de mest intressanta stunderna under min karriär var när jag fick bekanta mig med Rudolf Koivus originalillustrationer i Riksarkivet - de var otroligt skickligt utförda, både tekniskt och vad gäller användningen av färger som typografiskt. Man kan tydligt se att julen var ett viktigt tema som stod Koivus hjärta nära och vi valde sådana bilder, där han verkligen har lyckats fånga den här traditionella festens stämning, berättar Kärkkäinen.

På julhälsningens fixvärdemärke leker tomtarna på granens kvistar bland ljus och kottar. På arket Julgran, i gröna nyanser, finns 20 frimärken. Julhälsningarna kan postas i god tid i det röda kuvertet som delas ut till alla hushåll onsdagen den 15 november i Postinen. Röda kuvert finns också att få på posten. Julhälsningar med fixvärdemärke (0,95 euro) ska postas senast den 12 december. 

På inrikes fixvärdemärket finns Julgubben och djurfigurer. På arket Julnatt i blå nyanser finns tio frimärken. Julkort försedda med inrikes fixvärdemärke ska postas senast onsdagen den 20 december.

Snödrottningen från H. C. Andersens saga pryder utrikes julhälsningar. På arket med tio fixvärdemärken finns dessutom Priority-etiketter.

Du hittar alla julpostens viktiga datum på Postis julwebbplats www.posti.fi/julen.

 

Mer information 

Bildmaterial för medierna

Ta en titt på alla frimärken som är till salu i Postis webbutik: www.posti.fi/goshopping. Webbutiksbeställningar utan expeditionsavgift 1.11.-15.12.2017.