Frimärksåret kulminerar med Slottsbalen

24.05.2017

På frimärkena som ges ut den 6 september kan vi glädjas åt imponerande naturbilder, bekanta stadsparksvyer och Jasmin Anoschkins fantasifulla skulpturer. På frimärkena som ges ut den 3 november får vi uppleva stämningen på Slottsbalen och i Rudolf Koivus sagovärld.

Fyra årstider på rullfrimärken med 100 frimärken

Stina Hovi har designat en frimärksserie med motiv från Finlands natur och de fyra årstiderna.

- De fyra olika årstiderna utgör den finska naturens rikedom. Till följd av klimatförändringen blir gränserna mellan dem allt vagare. Jag hoppas att de här frimärkena för sin del ska påminna människorna om att vi har en unik natur som var och en av oss måste värna om, säger Hovi.

I rullen med hundra frimärken finns fyra olika inrikes fixvärdemärken. De fyra årstiderna utkommer den 6 september.

Nationalstadsparker: Åbo, Borgå och Tavastehus

Timo Mänttäri har skapat färggrant stiliserade och bekanta landmärken på frimärken med motiv från stadsparker i Åbo, Borgå och Tavastehus.

Nationalstadsparken är ett nätverk av urbana värdelandskap som omfattar de vikigaste objekten med tanke på stadskultur och -natur. För närvarande finns det åtta nationalstadsparker i Finland.

- Jag har illustrerat ett flertal postkort med motiv från Helsingfors. Nu känns det bra att få rita motiv från andra städer. Jag besökte alla tre platserna för att hitta det mest passande temat och den bästa bildvinkeln, berättar Mänttäri.

I arket Nationalstadsparker som utkommer den 6 september finns 30 inrikes fixvärdemärken.

Jasmin Anoschkins konst är full av glädje och färger

Postis första konstpris överräcktes i november till skulptrisen Jasmin Anoschkin. Förutom 10 000 euro omfattar priset även frimärken som beskriver konstnärens arbeten.

Till frimärksserien har man valt tre lekfulla arbeten: keramiska pussläppar, koala och giraff samt en träskulptur av en ren.

- Jag skulpterar i trä med motorsåg och yxa och jag formar lera med grovt handlag, berättar Anoschkin om sina arbetsmetoder. Resultatet är roliga och färgmättade verk där man kan urskilja den ursprungliga tanken: att kasta sig in i barndomsminnen.

I arket designat av Paula Salviander finns 15 inrikes fixvärdemärken. Frimärkena utkommer den 6 september och samma dag öppnas Jasmin Anoschkins separatutställning i ARTag-galleriet i Helsingfors.

Upplev stämningen på Slottsbalen

Finlands självständighetsdag firas traditionellt i presidentens slott och folket följer med festen via tv. De här stämningarna har samlats i Anssi Kähäräs frimärken Slottsbalen. På frimärkena skakar man hand, dansar och provar en festdräkt.

I häftet som utkommer den 3 november finns sex inrikes fixvärdemärken.

Rudolf Koivu på julfrimärkena

På julfrimärkena ser vi älskade illustrationer av Rudolf Koivu (1890-1946). Konstnären blev känd för sina barnböcker och han har också illustrerat ett flertal olika julkort. 

På utrikes fixvärdemärket finns Snödrottningen från sagan av H. C. Andersen och tomtefigurerna, kända från postkorten, hittas på inrikes fixvärdemärkena och på julfixvärdemärkena.

Julfrimärkena utkommer den 3 november. 

 

Mer information

Bildmaterial för medierna

Ta en titt på alla frimärken som är till salu i Postis webbutik: www.posti.fi/goshopping