Frimärke till president Mauno Koivistos minne

24.05.2017

Posti hedrar president Mauno Koivistos minne genom att publicera ett sorgemärke den 9 juni 2017. 

Det blåtonade frimärket har en bild av Koivisto och Finlands Vita Ros-ordens storkors i en kedja. Därtill finns på märket Koivistos signatur och födelse- och dödsdatum. Arket har tio fixvärdemärken för inrikes försändelser. Frimärkets upplaga är 1 000 000 stycken. Sorgemärket har designats av Timo Berry. Bilderna som använts i märket är tagna av Kari Santala (Skoy, Lehtikuva). 

Frimärket åtföljs av förstadagskuvert och -stämpel. På kuvertet finns president Koivistos vapen och ovanför texterna "in memoriam" och "valtakunnan parhaaksi (för rikets bästa)", och nedanför vapnet Koivistos födelse- och dödsdatum och signatur samt texten "presidentti - presidenten". 

Frimärket finns att beställa i Postis näthandel. Beställningen postas 9 juni - samma dag som märket börjar säljas på postens serviceställen och välutrustade försäljningsställen. 

En förstadagstillställning hålls vid huvudposten i Helsingfors (Elielplatsen 2, 00100 Helsingfors) 9 juni kl 12-15. Förutom märken säljs under evenemanget även tomma förstadagskuvert, av vilka var och en kan sammanställa en önskad helhet. Till fortlöpande prenumeranter levererar Posti ett förstadagskuvert försett med frimärke och ett stämplat märke i samband med de märken som utkommer 6 september. 

President Mauno Koivisto dog den 12 maj i Helsingfors, 93 år gammal. Han föddes den 25 november 1923 i Åbo. Koivisto var president i republiken Finland i 12 år, 1982-1994. Han har förevigats på frimärke även år 1983 och 1993. 

I Finland publicerades sorgemärke senast år 1986 till president Urho Kekkonens minne. Sorgemärken har även getts ut till minne av löparen Paavo Nurmi, tonsättaren Jean Sibelius samt presidenterna P.E. Svinhufvud och Kyösti Kallio.

Mer information

Bildmaterial för medierna  

Ta en titt på alla frimärken som är till salu i Postis webbutik: www.posti.fi/goshopping