Finländarna entusiastiska över naturfrimärken – skogslandskapet i Noux årets vackraste

19.01.2017

Finländarna har röstat fram frimärket som avbildar det storslagna skogslandskapet i Noux nationalpark som det vackraste frimärket 2016.

Frimärket fick 12 procent av alla 42 407 röster, av vilka var tionde gavs på postkort och de övriga via vår webbplats.

- Även i år fick vi ett rekordantal röster - 12 procent mer än förra året. Det är fint att frimärkena intresserar finländarna, till och med så här på tröskeln till jubileumsåret. De är ju enligt namnet på vinnarmärket visitkort för Finland, säger Postis Design Manager Tommi Kantola. 

Alla de fem frimärken som fick mest röster har naturmotiv.

- Frimärket Karelsk pirog, som väckte en livlig diskussion i början av förra året, nådde också nästan en topplacering. Även andra frimärksteman som fått mycket uppmärksamhet i massmedierna fick många röster. Dessa är en serie om fem frimärken med finländska lador samt de två vinnarmärkena i designtävlingen för julfrimärken som ordnades i samarbete med Illustratörerna i Finland r.f., berättar Kantola. 

Man kunde rösta på det vackraste frimärket antingen på Postis webbplats eller per post. Man berättade om röstningen både i tidningen Post till dig och i reklamomslaget Postinen.

Frimärkena förnyas - fixvärdemärket gäller alltid

Från och med början av detta år levereras alla frimärksförsedda brev i samma klass inom 1-2 dagar. Redan från och med november har nya fixvärdebeteckningar tryckts på frimärkena. 

Även de gamla fixvärdemärkena (både första och andra klass) kan användas som sådana för att skicka inrikes brev som väger högst 50 gram. Inga Priority- och Economy-beteckningar behövs för inrikes brev.

Om du använder gamla fixvärdemärken (eller inrikes fixvärdemärken) för utrikes försändelser, ska du lägga till det återstående portot. 

Cirka 1 400 serviceställen och 3 200 återförsäljare samt Postis webbutik säljer frimärken.

De fem vackraste frimärkena 2016 

frimärke, designer(s), procent av rösterna

1. Visitkort för Finland, Susanna Rumpu och Ari Lakaniemi, 12,1 %

2. När tankarna får vingar, Jaana Aalto, 11,9 %

3. Iskristall, Susanna Rumpu och Ari Lakaniemi, Pekka Honkakoskis fotografi, 7,9 %

4. Röd stuga, Paula Salviander, 6,9 %

5. Visitkort för Finland, Susanna Rumpu och Ari Lakaniemi, 5,6 %

Mer information

Bildmaterial för medierna 

Ta en titt på alla frimärken som är till salu i Postis webbutik:
www.posti.fi/goshopping