Frimärksåret inleds med blått och vitt

13.01.2017

Den 20 januari ger Posti ut frimärken för alla hjärtans dag och vinterhälsningar. Det populära temat Finlands flagga avbildas åter på frimärkena för att hedra det hundraåriga Finland. Även den internationella Lionsorganisationens hundraårsjubileum firas med ett eget miniatyrark.

I frimärkena för alla hjärtans dag bultar ett blått hjärta

Frimärkena för alla hjärtans dag 2017 valdes genom en tävling. Dessa blå hjärtan, som designats av grafiker Ari Kivi, passar väl för jubileumsåret.

- Kombinationerna av blå hjärtan och lek med dem gav ett slutresultat som motsvarar min bild av vänskap i Finland. Hjärtformationerna avbildar olika grader och former av vänskap och att bry sig om varandra, berättar Kivi.

- Affischdesign är en konstform som ligger nära mitt hjärta, men jag tänker att frimärken hör till samma kategori där man sammanfattar något. Som man ofta säger: om det fungerar på en tändsticksask, fungerar det också som en affisch. Jag tycker att om man skulle förstora dessa frimärken, så skulle de i stort sett vara affischer, säger Kivi som nu designade frimärken för första gången. 

Alla hjärtans dag-frimärkena för inrikes försändelser säljs i häften med fem frimärken.

EUROPA-frimärket kommer med vinterhälsningar

Temat för Europas gemensamma frimärksserie EUROPA är i år slott. Då Posti nyligen gav ut ett frimärkshäfte med gamla slott, ger Anssi Kähäräs Snöslott ett nytt perspektiv till temat.

- Jag hittade ingenstans den typen av snöslott jag önskade, så jag byggde själv ett snöslott vid Kymmene älv nära Itis kyrkby, berättar Kähärä. - Jag hade enorm tur när jag skulle ta foton, eftersom kvällens sista solnedgång var otroligt fin.

I arket finns femton fixvärdemärken för inrikes försändelser.

Flaggan i topp

Finlands hundraårsjubileum syns på många sätt även i frimärkena. Festsäsongen inleds med Finlands nationalflagga som designats av Ossi Hiekkala.  

För första gången vajade den finska flaggan under 1941 i frimärket Jälleenrakennustyö - Suomen lippu (Återuppbyggnad - finska flaggan). Frimärket som designades av Signe Hammarsten Jansson ingick i en Finlands Röda Kors-serie som användes till att samla in pengar till välgörenhet.

I arket Finlands nationsflagga finns femton fixvärdemärken för inrikes försändelser.

100 år av välgörenhet via organisationen Lions

Den internationella organisationen Lions fyller 100 år. Organisationens välgörenhetsverksamhet hyllas med ett miniatyrark med två fixvärdemärken för inrikes försändelser, som designats av Klaus Welp. Illustrationen föreställer organisationens nålar världen över. - De uttrycker internationalism, färggrannhet och mångfald, beskriver Welp. 

Organisationen är aktiv på lokalnivå via Lionsklubbar. I Finland har organisationen varit verksam i 67 år: den första klubben startades i Helsingfors 1950. De 925 klubbarna i Finland har lite över 24 000 medlemmar.

Under 2014-2018 är målet för Lions i Finland att stå till tjänst för 1,8 miljoner människor. De totala intäkterna från Röda Fjädern-insamlingen riktas till arbete som förebygger marginalisering av unga. Insamlingens beskyddare är Republikens president Sauli Niinistö. 

Lionsorganisationens hundraårsdag firas den 7 juni 2017.

Mer information

Bildmaterial för medierna

Ta en titt på alla frimärken som är till salu i Postis webbutik:
www.posti.fi/goshopping.