Verkko-ostokset Kiinasta

Verkko-ostokset ulkomailta ja erityisesti Kiinasta ovat suosiossa

Suomalaiset tilaavat yhä enemmän verkko-ostoksia ulkomailta ja erityisesti tilaukset Kiinasta ovat kasvaneet. Posti jakaa joka kuukausi yli miljoona pientavaralähetystä Kiinasta. Kiinalaiset verkkokaupat lähettävät Kiinasta Suomeen ja muihin Euroopan maihin pientavaraa pääosin kirjelähetyksinä. Kaikki posti, joka saapuu lentämällä Suomeen, esikäsitellään Postin yksikössä Helsinki-Vantaalla, minkä jälkeen posti lähtee joko postin lajittelukeskukseen Helsinkiin tai tullin käsiteltäväksi.  

Kiinasta tulevien tavarakirjeiden toimitus/vastaanottaminen

Kirjelähetysten saapuessa ulkomailta Postin verkkoon, toimitetaan ne asiakkaille viipymättä, useimmiten 2-3 päivässä. Verkkokauppojen toimitusten nopeutuminen on kansainvälinen trendi, mihin Posti panostaa vahvasti.  

Posti pyrkii toimittamaan Kiinasta tulleet tavarakirjeet asiakkaalle kotiin asti, jos ne suinkin mahtuvat postiluukusta. Muutoin ne noudetaan pääsääntöisesti lähimmästä Postin palvelupisteestä.  

Posti kehittää jatkuvasti uusia jakelutapoja ja jakelupisteitä, niin että pystymme palvelemaan asiakkaitamme mahdollisimman hyvin.  

Runsas volyymi voi näkyä syksyn ja joulun sesonkiaikaan pidempinä kokonaiskuljetusaikoina. Viime vuonna ennen joulua Kiinan verkkokaupan paketit ruuhkauttivat Euroopan lentokenttiä, mikä hidasti myös normaalia postiliikennettä useassa maassa. Posti suositteleekin kuluttajaa olemaan ajoissa liikkeellä erityisesti Aasian verkkokauppatilausten osalta.  

Ulkomailta saapuvien lähetysten tullaus- ja alv-käytäntö

EU-maiden ulkopuolelta tai EU:n valmiste- ja arvonlisäveroalueen erityisalueilta saapuvat tavaralähetykset saattavat vaatia tulliselvityksen. Lähetykset, joita ei tarvitse tullata, jaetaan vastaanottajalle tai ohjataan noudettavaksi postista. Pääasiassa tullaus tulee tehdä, jos tavaroiden arvo ylittää 22 euroa tai jos lahjalähetyksen arvo ylittää 45 euroa. Tulli laskee lähetyksen tullin ja verot. Posti lähettää vastaanottajalle saapumisilmoituksen tullattavasta lähetyksestä. 

Kiinasta tulevissa lähetyksistä puuttuu seuranta ja siten niitä ei voi ohjata

Karkeasti jaoteltuna Postilla on seurattavia ja ei-seurattavia lähetyksiä. Kiinan verkkokaupoissa lähettäjä valitsee useimmiten lähetystavaksi kirjeen, jolloin niissä tyypillisesti ei ole seurantakoodeja eikä vastaanottaja voi seurata niiden kulkua kuten paketteja. Kun seurantakoodi puuttuu, vastaanottaja ei myöskään voi ohjata kirjettä haluamaansa noutopisteeseen eikä Posti voi ilmoittaa saapumisesta puhelimitse.