Näytä kaikki artikkelit

Verkkokaupan varaston ulkoistamisella säästät aikaa myynnin kehittämiseen

Aloittavan verkkokauppiaan on hyvä pyörittää varastoa itse, sillä se opettaa varastoinnin ja lähettämisen haasteista. Toimitusmäärien kasvaessa ulkoistettu varastopalvelu lisää joustavuutta.

Verkkokaupan varastopalvelut - Posti

Verkkokauppiaat ovat omien tuotteidensa asiantuntijoita. Sitä on vaikeaa ulkoistaa. Taloushallintoon, markkinointiin, asiakaspalveluun ja logistiikkaan on taas varsin helppo hankkia asiantuntija-apua oman yrityksen ulkopuolelta. Aloittavalle verkkokauppiaalle ei ole lainkaan huono idea tehdä alkuun keräily, pakkaaminen ja lähettäminen itse. Käytännön kautta oppii, mikä on varastotoimintojen kannalta oleellista. Myös varastopalvelun hankkiminen oman yrityksen ulkopuolelta on helpompaa, kun siitä on käytännön kokemusta. Raaka fakta on se, että itse tekeminen on yrittäjälle kustannustehokkainta. Harvapa sitä alkuvaiheessa itselleen tuntipalkkaa laskee.

Milloin on aika ulkoistaa varastopalvelu?

Ulkoistettua varastopalvelua kannattaa harkita erityisesti siinä vaiheessa, kun toiminta vaatii joko lisää toimitilaa tai henkilökunnan palkkaamista tai yrityksen toiminnassa tapahtuu muutoksia, jotka kaipaavat uusia toimintamalleja. Tälläkin hetkellä elämme tilanteessa, jossa moni yritys on joutunut muokkaamaan toimintaansa. Ulkoistettu varasto onkin hyvä ratkaisu niin riskien minimoimiseksi kuin kasvun mahdollistamiseksi. Ulkopuolelta hankitun varastopalvelun hyödyt kulminoituvat pitkälti palvelulupauksen mukaiseen prosessiin, varastointitiloihin, varastohenkilökuntaan ja infrastruktuuriin. Palvelulupauksen mukainen prosessi, erityisesti tilausten keräily ja toimitus kuljetukseen sovittuina katkoaikoina, mahdollistaa kauppasi asiakkaille hyvän toimitusaikalupauksen. Postin varastopalvelussa se tarkoittaa sitä, että arkisin kello 14:ään mennessä tilatut tuotteet lähetetään samana päivänä ja saapuvat vastaanottajalle seuraavana arkipäivänä. Postin Vantaan logistiikkakeskuksen yhteyteen on avattu uusi varasto erityisesti verkkokauppiaiden tarpeisiin. Varastopalvelu sisältää varastopaikat aina pienempiin osiin jaettavista peltihyllyistä noin kaksi metriä korkeisiin lavapaikkoihin. Sinun ei tarvitse miettiä kiinteän varastotilan tarvetta, millaisia hyllyjärjestelyitä varastolla tarvitsee tehdä tai millaisia pakkausmateriaaleja hankkia. Maksat vain käytössä olevasta tilasta.

Niin paljon enemmän kuin varastotilaa

Kaupan alalla joulun aika on selkeä sesonki, joka nykyään alkaa jo Black Fridaystä. Sesonkien tuomaan vaihteluun ja onnistuneisiin markkinointikampanjoihin on helppo sopeutua, kun varastopalvelun tarjoaja huolehtii resursoinnista. Varaston henkilökunta on paikalla myös silloin, kun Suomi lomailee tai sairastaa. Piilossa varastopalvelun asiakkailta ovat tietojärjestelmät, koneet ja laitteet sekä käytössä olevat materiaalit ja niiden hankinta. Säästät hurjasti aikaa ja rahaa pelkästään siinä, ettei pakkausmateriaalin hankintaa ja varastointia tarvitse tehdä itse. Varastopalvelua ostaessa juuttuu helposti katsomaan vain laskutettavan tapahtuman nimikettä ja sen hintaa. Silloin jättää huomioimatta, kuinka paljon saakaan sellaista, josta ei erikseen laskua tule. Omassa varastossa oheistyöt ja kustannukset jäisivät maksettavaksi itselleen.

Kari Nykänen, Posti

Kari Nykänen vastaa Postilla verkkokauppiaiden varastopalvelukonseptin kehityksestä.