Näytä kaikki artikkelit

Kuluttajat odottavat verkkokauppiailta hyviä tekoja

Posti auttaa verkkokauppiaita käymään kestävämpää kauppaa esimerkiksi käsittelemällä ja varastoimalla asiakaspalautuksia verkkokauppiaan puolesta.

Kuluttajat odottavat hyvä tekoja, 300x200

Verkkokauppaan liittyvät vastuullisuusasiat kiinnostavat suomalaisia kuluttajia. Kansainvälisen postialan järjestön IPC:n tekemässä verkkokauppatutkimuksessa käy ilmi, että yli puolet vastaajista toivoo hiilineutraaleita toimituksia ja ympäristölle ystävällisiä pakkausmateriaaleja. Yli neljäsosa kertoi myös olevansa valmis maksamaan ympäristöystävällisemmistä verkkokauppatoimituksista.

Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhornin mukaan vastuullisuuteen liittyviä valintoja tulee tehdä sekä kuluttajien, verkkokauppiaiden että logistiikkatoimijoiden suunnalla. – Kaikkien pitää tietoisesti siirtyä pois ota-käytä-heitä pois -kulttuurista kohti kestävämpää kulutuskulttuuria. Kestäviä valintoja tehtäessä ei voi tuijotella omaa napaa vaan kaikkien osapuolten täytyy tehdä yhteistyötä.

Verkkokauppias luo edellytykset kestävälle ostamiselle

Vastuullisen kaupankäynnin perusta on valita myytäväksi sellaisten yhteistyökumppaneiden tuotteita, joiden taustat verkkokauppias tuntee. Jägerhorn käyttää esimerkkinä urheiluvaatteita myyvää Weekendbee-verkkokauppaa, jonka valikoima on rakennettu kestävien yritysten tuotteista. Verkkokauppiaalla on avaimet vaikuttaa myös siihen, kuinka paljon virheostoksia kuluttajat tekevät. – Tarkat tuotemitat tai virtuaaliset sovitusnuket auttavat asiakasta sopivan koon valinnassa. Myös tekoälyä voidaan hyödyntää vaatteen istuvuuden ja koon havainnollistamisessa erilaisille vartaloille vielä paremmin. Jägerhorn neuvoo kauppiaita kiinnittämään huomiota myös lähetysten pakkauksiin. Verkkokauppias voi pohtia esimerkiksi sitä, mitä materiaaleja pakkaamiseen käytetään, ja voiko samaa pakkausta käyttää monta kertaa. Sekä Amazon että Zalando ovat tahoillaan keskittyneet kestävien pakkausohjelmien suunnitteluun. Posti on vaihtanut pakkausmateriaalinsa vähintään kolme käyttökertaa kestäviin materiaaleihin. Pakkauksissa kerrotaan kuluttajalle, että sen voi käyttää uudelleen. – Olemme myös vaihtaneet lavojen ympärillä käytettävät kalvot 41% vähemmän muovia sisältävään Greentec-kiristekalvoon. Lisäksi pakettien täytteet on vaihdettu kierrätetystä muovista valmistettuihin Fill-Air ilmatäytetyynyihin, jotka ympäristöystävällisyyden lisäksi keventävät kuljetettavien pakettien painoja.

Noomi Jägerhorn
Postin vastuullisuusjohtaja Noomi Jägerhorn

Logistiikka kuluttajan ja verkkokauppiaan välissä

Jägerhornin mukaan verkkokauppaostokset kauppiaalta asiakkaalle kuljettavalla logistiikkatoimijalla on tärkeä rooli avustaa sekä kuluttajia että verkkokauppiaita edistämään vastuullisten valintojen tekemistä. – Teemme yhteistyötä verkkokauppiaiden kanssa ja mietimme yhdessä, miten logistiikka ja tilausten käsittely voidaan tehdä mahdollisimman kestäväksi. Jägerhorn kertoo, että Posti tekee tällä hetkellä yhteistyötä verkkokauppiaiden kanssa esimerkiksi tilattujen tuotteiden paketointiin ja asiakaspalautuksiin liittyen. – Palautukset eivät lähdekään eteenpäin logistiikkakeskuksesta, vaan omat työntekijämme avaavat ja tarkastavat palautukset. Verkkokauppiaalle lähetetään tieto siitä, mitä tuotteita logistiikkavarastolta löytyy, jolloin käyttökelpoisia tuotteita voidaan hyödyntää seuraavissa tilauksissa. Posti pyrkii tarjoamaan myös kuluttajille helppoja tapoja tehdä ympäristöystävällisiä tekoja. Helsinkiin keskeiselle paikalle avatusta Box-pakettiautomaattipisteestä löytyy sovituskoppeja, joissa verkkokaupasta tilatun vaatteen voi sovittaa. Jos päätyy palauttamaan tuotteen, voi sen tehdä saman tien, ja samalla hyödyntää ympäristöystävällisiä pakkausmateriaaleja.

Kuluttajankin täytyy olla tiedostava

Myös verkkokaupasta tilaava kuluttaja voi tehdä omalta osaltaan ympäristöystävällisiä tekoja. Tuotteiden taustoihin kannattaa perehtyä, ja myös tarkastella omaa ostokäyttäytymistä. – Ostoksia kannattaa suunnitella etukäteen, ja pyrkiä tilaamaan esimerkiksi isompi määrä kosmetiikkaa yhdellä kerralla sen sijaan että tilaisi parin viikon välein uusia tuotteita loppuneiden tilalle. Ympäristöä kannattaa ajatella myös tilausta vastaanottaessa. Posti on pyrkinyt omassa toiminnassaan siihen, että vastaanottaja voi yhä helpommin vaikuttaa siihen, miten hän haluaa ottaa tilauksen vastaan. – Kuluttajan vastuulle jää tehdä valinta siitä, mikä on hänen arkensa kannalta paras tapa. Voi esimerkiksi miettiä sitä, saako tilauksen poimittua mukaan työmatkan varrelta. Harvemmin asutetuilla alueilla tilauksen toimittaminen suoraan kotiovelle voi olla kaikista ympäristöystävällisin vaihtoehto.

Tutustu tarkemmin Kansainvälisen verkkokauppatutkimuksen tuloksiin.

Pyydämme lomakkeella vain niitä tietoja, joita tarvitsemme asian käsittelemiseksi.
Lisää tietoa henkilötietojen käsittelystä Postissa.

Pyydämme lomakkeella vain niitä tietoja, joita tarvitsemme asian käsittelemiseksi.
Lisää tietoa henkilötietojen käsittelystä Postissa.