Näytä kaikki artikkelit

Kiikarissa uusia asiakkaita? Profilointi auttaa tavoittamaan heidät oikein

Oman asiakaskunnan vahva tunteminen paitsi tehostaa markkinointia, auttaa myös uusasiakashankinnassa. Vasta kun tietää, keitä mahdolliset uudet asiakkaat ovat, heitä voi puhutella eri kanavissa. Jokaisen suomalaisen muuttoliikenteenkin tunteva Posti auttaa myös asiakkaiden profiloinnissa sekä tarjoaa monikanavaisia markkinointiratkaisuja.

Inka Touru

Asiakasdatan tuntemista korostetaan, mutta silti monella on vain hutera ajatus siitä, keitä omat asiakkaat ovat. ”Yritys voi ajatella, että sen tärkeimpiä asiakkaita ovat 25-35-vuotiaat naiset, mutta tämä perustuu pelkästään oletuksiin. Lisäksi voi olla tutkimatta, eroavatko kivijalan ja verkkokaupan asiakkaat. Tai ovatko viimeisimmän vuoden aikana asiakkaiksi tulleet erilaisia kuin aiemmat asiakkaat”, Postin tuotepäällikkö Inka Touru kuvailee. Nykyisen asiakaskannan profilointi auttaa löytämään uusia asiakkaita yhä tarkemmalla seulalla. Tällöin markkinointi voidaan kohdistaa oikein. ”Markkinointi tuntuu silloin vastaanottajasta oleelliselta, eikä yritys lähetä turhia mainosviestejä. Kustannustehokkuus paranee, kun yritys optimoi kampanjansa parhaalle mahdolliselle kohdeyleisölle. On myös tärkeää puhutella esimerkiksi eläkeläisiä ja nuoria verkkokauppaostajia eri tavalla.”

Täsmämarkkinointia vai massojen houkuttelua?

Kun uudet asiakkaat ovat kiikarissa, heidät pitää tavoittaa oikeissa kanavissa. Kaikille suunnattuja kuluttajatuotteita voi markkinoida laajasti, kun taas esimerkiksi vakuutusyhtiö kaipaa palveluilleen täsmämarkkinointia. ”Osoitteeton suora toimii vähittäiskaupalle, joka haluaa tavoittaa massoja edullisesti. Sen sijaan esimerkiksi vakuutusyhtiölle osoitteellinen kirje tai korttimuotoinen printti on parempi. Printti on kuviteltua edullisempi, sillä se tavoittaa kaikki taloudessa olevat henkilöt. Varsinkin tuotekuvastoja säilytetään pitkään ja niihin palataan useampaan kertaan.” Posti voi auttaa profiloinnin lisäksi markkinointikanavien löytämisessä. Lähtökohta on herkullinen, sillä Posti tuntee kaikkien suomalaisten muuttoliikenteen, verkkokauppaostosten noutoilmoitukset tulevat OmaPosti-palveluun, ja Postilla on tietoa eri kanavien tehokkuudesta. ”OmaPostissa käyttäjät ovat vahvasti tunnistautuneita. Esimerkiksi verkko-ostoksen tehneille voi näyttää OmaPostissa uutiskirjemainoksen tai etukoodin seuraavaan ostokseen. Asiakaspolkua on mahdollista pidentää kätevästi.” Postin palveluista muuttoilmoituslomakkeen mahdollisuudet tulivat tutuiksi POP Vakuutukselle, joka markkinoi onnistuneesti kotivakuutuksiaan lomakkeen yhteydessä. Kuukausittain noin 40 000 muuttajaa ilmoittaa tietonsa Postin kautta. Muuttoilmoituslomakkeen ja OmaPosti-palvelun lisäksi Posti tarjoaa markkinointiratkaisuja myös muissa digitaalisissa kanavissa ja printtimaailmassa. Printti toimii erityisesti verkko-ostamisen edelläkävijöille. Postin viime keväänä tekemän tutkimuksen mukaan tämä kohderyhmä suhtautuu erittäin myönteisesti osoitteelliseen printtisuoraan. Toiseksi mieluisin on osoitteeton printtisuora, joka koetaan vähiten häiritseväksi.

Monikanavaisuus kasvussa

Ketterimmät markkinoijat hyödyntävät jo nyt useita eri kanavia. Monikanavaisuus kasvaa tulevaisuudessa yhä enemmän. Jokaisella kanavalla on jatkossa tarkemmin oma tarkoituksensa, aikansa ja paikkansa. ”Kontaktihinnan merkitys vähenee. Sen sijaan katsotaan, mikä on kokonaisuudeltaan tehokkain kanava”, Touru kiteyttää. Natiivisisällöt sekä median sisällön perusteella kohdennetut mainonnat nousevat yhä tärkeämmiksi. Kun lukee juttua tietystä aiheesta, saa siihen liittyvän mainoksen. Postin kanavista varsinkin OmaPostin tärkeys kasvaa. Mikä olisikaan otollisempi kanava verkkokaupoille uusien asiakkaiden löytämiseen. Kulkeehan OmaPostin kautta valtava verkkokauppaliikenne.

Syvällinen asiakasymmärrys luo uutta kipinää liiketoimintaan.

Tiedätkö asiakkaistasi muuta kuin sähköpostiosoitteen? Nykyisiin asiakkaisiin tutustuminen on kymmenen kertaa halvempaa kuin uusien hurmaaminen.