Näytä kaikki artikkelit

Ota haltuun nämä kolme tapaa erottautua markkinoilla

Vasta avatun Boxin Tässä ja nyt -aamutilaisuudessa keskityttiin luovuuteen markkinoinnissa.

Tässä ja nyt -asiakastilaisuuden yleisöä Posti Boxissa.

Markkinoilla pääsee pitkälle ajattelemalla laatikon ulkopuolelta. ”Markkinoinnin yksisarviset” kokoontuivat tutustumaan Postin uuteen Box-tilaan kuulemaan Postin datapalveluista ja luovuudesta.

Posti järjesti marraskuussa 2019 markkinoinnin ammattilaisille Tässä ja nyt -asiakastilaisuuden, jonka aiheena oli markkinointi tänään ja huomenna. Kutsuvierastilaisuus järjestettiin Postin vastikään Helsingin Keskuskadulle avatussa Box-tilassa, joka on tarkoitettu Postin kuluttaja-asiakkaiden ja verkkokauppiaiden käyttöön. Box toimii myös Postin palvelumuotoilutiimin kotipesänä, ja alakerrasta löytyy tiimin työtilojen lisäksi asiakaslaboratorio, jossa Postin muotoilijat kohtaavat ja haastattelevat asiakkaita selvittääkseen heidän tarpeitaan palvelukokemuksen kehittämiseksi.

Tiesitkö sinä jo, että Postilla on Suomen tarkinta dataa suomalaisista?

Tässä ja nyt -asiakastilaisuuden polkaisivat käyntiin Postin myynninjohtajat Jenni Korhonen ja Paula Ujala-Neuvonen puheenvuorollaan Postin vahvasta, tunnistautumiseen perustuvasta asiakasdatasta. Postilla on suomalaisista laajasti tietoa esimerkiksi asuinpaikkaan, muuttoliikenteeseen ja auton omistamiseen liittyen. Yksi markkinoijan nykypäivän suurimmista haasteita ja tavoitteista on luoda kohdennettuja viestejä ja toimenpiteitä, jotka tavoittavat oikeat kohdeyleisöt. Suurin osa markkinoijista ei kuitenkaan vielä ole havahtunut siihen tosiasiaan, että Postilta löytyy Suomen tarkinta dataa suomalaisista. - Postin hallinnoiman asiakastiedon laajuus yllättää järjestäen kaikki, joille siitä pääsen kertomaan, markkinointijohtajista mediatoimiston suunnittelijoihin, lataa Korhonen. Tarkka asiakastieto on huikean arvokasta polttoainetta markkinoinnin kohdentamiseen, mutta sitä ei kuitenkaan toistaiseksi vielä hyödynnetä kovin ahkerasti suomalaisella markkinointikentällä.

Entistä rohkeampi ajattelutapa synnyttää luovempaa markkinointia

Tasapainoksi datapohjaiselle näkökulmalle, media- ja markkinointitoimisto Toinen PHD:n luova johtaja Jani Halme otti omassa puheenvuorossaan radikaalin lähestymistavan luovuuteen. Halme peräänkuulutti puheenvuorossaan rohkeaa entäs jos -ajattelua, joka tuntuu olevan suomalaiselle kansanluonteelle vaikeaa. 

Luovan rohkeuden taustalla on lopulta tarve erottua kilpailijoista ja jäädä mieleen. Halmeen esiin nostamat kampanjacaset esittelivat osallistujille, kuinka luovasta suunnittelusta saa karistettua turhaa jäykkyyttä. – Kaikessa luovuudessa on kyse pohjimmiltaan siitä, että yhdistetään kaksi asiaa, joita ei ole pitkään aikaan tai ehkä koskaan aikaisemmin yhdistetty, Halme tiivistää. Tapahtumapaikkana toiminut Postin Box on esimerkki rohkeasta ja uudenlaisesta ajattelutavasta yhdistää keskenään elementtejä, joita ei ole totuttu näkemään rinnakkain. Kuluttaja-asiakkaiden ja verkkokauppiaiden käyttöön tarkoitetussa Boxissa samasta kivijalasta löytyvät fyysiset sovituskopit, postikonttori ja verkkokauppa.

ToinenPHD:n luovan johtajan Jani Halmeen kolme vinkkiä, joilla erotut kilpailijoista luovalla markkinoinnilla

1. Yhdistele keskenään jotain odottamatonta – oudot petikumppanit

Ilmauksella odd bedpartners eli oudot petikumppanit tarkoitetaan kahden epätodennäköisen asian yhdistämistä tai yhteen tuomista markkinoinnissa. Hyvä esimerkki odottamattomasta yhdistelmästä on Teslan onnistunut sähköauton uudelleenbrändäys. Ennen Teslaa sähköautot olivat imagoltaan ennen kaikkea marginaalinen valinta, johon liittyivät pehmeät arvot ja ympäristötietoisuus. Tesla keksi ensimmäisenä automerkkinä yhdistää aggressiivisen, tumman ja maskuliinisen estetiikan sähköautoon. Tämä rohkea oivallus avasi sähköautoille kokonaan uudet markkinat.

Odd bed fellowsin esimerkki. Sarjojen ja elokuvien konfliktien moottorina toimivat usein erilaiset parivaljakot.

2. Korosta täyskäännöksellä brändin erilaisuutta suhteessa muihin – 180°

180° -sääntö tarkoittaa valtavirrasta täysin päinvastaisen lähestymisen tai estetiikan haltuun ottamista omassa markkinoinnissa. Kuten jokainen markkinoija tietää, vain erottumalla selviää, ja erilaisuutta vaaditaan erityisesti vahvasti kilpailluilla markkinoilla.

Esimerkkinä 180°-ajattelun onnistuneesta hyödyntämisestä Halme palautti osallistujien mieliin Pepsi Maxin alkutaipaleen. Tummilla ja maskuliinisilla sävyillään Pepsi Maxin brändi kehitettiin täydeksi vastakohdaksi ”alkuperäiselle” kevytkolajuomalle eli Coca-Colan Diet Cokelle, joka oli hallinnut kevytlimsojen markkinoita raikkaalla ja feminiinisellä brändillä. Liittyessään mukaan kovaan kilpaan, Pepsi osoitti viisautta valitessaan ilmeen, joka oli täysin päinvastainen kilpailevaan tuotteeseen verrattuna.

180 astetta -taktiikan esimerkkeinä Jani Halme käytti muun muassa Diet Colan ja Pepsi Maxin erilaisia ilmeitä.

3. Käännä asetelma päälaelleen - man on a manhole

Man on a manhole -periaate perustuu epätodennäköisen toimijan tai subjektin tiputtamiseen epätyypilliseen tilaan, jolla perinteinen asetelma tai ennakkoasenne saadaan murskattua kääntämällä se odottamattomalla tavalla päinvastaiseksi.

Valaiseva esimerkki tästä tavasta erottautua on Lidlin Epäilevä Tuomas -kampanja, jossa saksalaisia tuotteita ja Lidliä epäilevä mies nostetaan mainoksissa keskiöön kritisoimassa ruokakaupan tuotteitta. Hullunkurista ja toimivaa! 

Alla oleva video on esimerkki siitä, miten Lidlin markkinointi on leikitellyt ennakkoluuloilla saksalaista kauppaketjua kohtaan.