Lomake-esto ja muuttosuojaus

Tekemällä lomake-eston varmistat, että vaikka henkilötietosi olisi varastettu, kukaan ei voi tehdä osoitteesi muuttoilmoitusta paperisella lomakkeella. Muuttosuojaus kannattaa tehdä, jos henkilötietosi sekä pankkitunnuksesi tai muut vahvan tunnistautumisen tiedot (mobiilivarmenne, henkilökortti tai Postin myöntämä kertakäyttötunnus) on varastettu.

Kanavakohtainen rajoitus / Lomake-esto

Kanavakohtainen rajoitus (lomake-esto) on tarkoitettu asiakkaille, jotka ovat joutuneet tai pelkäävät joutuvansa ilkivallan kohteeksi. Rajoituksella voidaan estää paperisella lomakkeella tehtävät muuttopyynnöt. Kun esto on päällä, voit tehdä osoitteenmuutoksen vain OmaPosti- palvelussa (tai muuttoilmoitus.fi) kirjautuneena. Lomakkeella tehdyt ilmoitukset eivät mene läpi.

Muuttosuojaus koskee vain Postia. Digi- ja väestötietovirastoon muuttosuojaus täytyy asettaa erikseen.

Kanavakohtaisen rajoituksen voi asettaa päälle kirjautuneena verkkosivuilla tai OmaPosti-sovelluksessa.

Huomaathan, että lomake-estolla estät että postiosoitettasi ei voi vaihtaa muuttoilmoituslomakkeella. Lomake-esto ei vaikuta pakettien toimitusosoitteeseen.

Lomake-eston tekeminen verkkosivuilla

Kirjaudu sisään tästä > Valitse: Yhteystiedot ja luovutuskielto > Tilaaminen paperilomakkeella > Valitse Ei

Lomake-eston tekeminen OmaPosti-sovelluksella

Valitse Muuttoilmoitus > Yhteystiedot ja luovutuskielto > Tilaaminen paperilomakkeella > Valitse Ei

Muuttosuojaus

Jos esimerkiksi henkilötietosi on varastettu ja epäilet joutuneesi tai pelkäät joutuvasi ilkivallan kohteeksi, voit pyytää Postilta muuttosuojausta. Suojatulle postinsaajalle ei voi tallentaa minkäänlaista osoitteenmuutosta tai jakelun keskeytystä niin kauan kuin suojaus on päällä.

Huomaathan, että mikäli sinulla on voimassa oleva muuttosuoja, ei lomake-estoa saa kytkettyä päälle samanaikaisesti.

Muuttosuojauksella estät että postiosoitettasi ei voi vaihtaa muuttoilmoituslomakkeella eikä vahvasti tunnistautuneena (Omaposti tai muuttoilmoitus.fi). Muuttosuojaus ei vaikuta pakettien toimitusosoitteeseen.

Muuttosuojauksen voi pyytää verkkosivujen kautta tai kirjallisesti.

Muuttosuojauksen pyytäminen verkkosivujen kautta

Kirjaudu sisään tästä > Valitse: Muuttosuojaus, palautetta Postinohjaus- tai Lähilaatikkopalvelusta. Valitse ”Haluan ottaa Postin muuttosuojauksen käyttöön” ja ilmoita puhelinnumerosi. Saat henkilökohtaisen vahvistuksen kun muuttosuojaus on käytössä.

Jokaisen yli 15 vuotiaan on tehtävä muuttosuojaus itse kirjautuneena.

Jos teet muuttosuojauksen alle 15 vuotiaalle lapselle, kirjoitathan lisätietokenttään lapsen nimen, huoltajien nimet ja kaikkien puhelinnumerot. Lisäksi tarvitsemme dokumentin, jossa on molempien huoltajien allekirjoitukset.

Muuttosuojauksen pyytäminen kirjallisesti

Pyyntö voi olla vapaamuotoinen, mutta siitä tulee käydä ilmi: 

  • että haluat muuttosuojauksen

  • henkilötunnus ja nimi

  • puhelinnumero

  • omakätinen allekirjoitus

Kirje lähetetään osoitteeseen: Posti Oy Osoitepalvelut "Muuttosuojaus" PL 777 00011 POSTI

Muuttosuojauksen purkaminen

Pyynnön muuttosuojauksen purusta voi tehdä Postin verkkosivuilla kirjautuneena Omat tiedot -sivulla olevalla palautelomakkeella. Purun poistamista voi pyytää myös vapaamuotoisella kirjallisella ilmoituksella, joka lähetetään samaan osoitteeseen kuin pyyntö muuttosuojauksesta. Muuttosuojauksen kirjallisesta purkamisesta olemme sinuun tarvittaessa henkilökohtaisesti yhteydessä.