Näytä kaikki tiedotteet

Vuoden 2021 kaksi kauneinta postimerkkiä ovat Jukka Risikon Metsämaisema ja Koivukuja

Suomalaiset äänestivät vuoden 2021 kauneimmaksi postimerkiksi Jukka Risikon valokuvaaman syksyisen Metsämaiseman. Merkissä nähdään metsää ja etualalla punertavia mustikanvarpuja auringonnousun aikaan.

Myös toiseksi kauneimmaksi äänestetty postimerkki Koivukuja perustuu Jukka Risikon valokuvaan, joka esittää hehkuvan ilta-auringon värittämää koivukujaa.

Risikko haluaa välittää valokuvillaan luonnon rauhoittavaa vaikutusta. Hän kuvaa kotiseutunsa Lapuan maaseudulla ja metsissä ja toivoo lisäävänsä kuvillaan ihmisten arvostusta omaa ympäristöä ja lähiluontoa kohtaan.

Jukka Risikko julkaisee maisemakuviaan aktiivisesti sosiaalisessa mediassa, jossa ne ovat herättäneet ihastusta eri puolilla maailmaa. Myös postimerkeissä tullaan näkemään jatkossa Risikon maisemakuvia lisää.

Jukka Risikon Syksyn kajoa -postimerkit julkaistiin 5 merkin pienoisarkissa, jonka graafisesta suunnittelusta vastaa Stiina Hovi. Merkkejä on vielä hyvin jäljellä ja niitä voi ostaa postimerkkien myyntipisteistä ja Postin verkkokaupasta posti.fi/ostoksille.

Kauneimmat postimerkit sijoilla 3, 4 ja 5

Kolmanneksi kauneimmaksi merkiksi äänestettiin monille tuttu joulutervehdyksen ikimerkki Punatulkku. Klaus Welpin suunnittelema merkki kuvaa perinteistä aihetta modernilla ja hiukan humoristisella, mutta lämpimällä otteella.

Neljänneksi eniten ääniä annettiin Eero Järnefeltin ikonisesta maalauksesta Maisema Kolilta tehdylle postimerkille, joka julkaistiin kahdeksaa suomalaista klassikkomaalausta esittelevässä rullapostimerkissä. Ilkka Kärkkäisen suunnittelema Suomalaisia taideklassikoita - rullapostimerkkisarja saa jatkoa tämän vuoden huhtikuussa.

Viidenneksi eniten ääniä kertyi sadunomaista peuraa esittävälle ystävänpäiväpostimerkille, joka julkaistiin Riku Ounaslehden suunnittelemassa Pidetään huolta -postimerkkivihkossa.

Ääniä annettiin yhteensä yli 49 000, joista lähes kolmasosa postikorteilla

Suomen kauneinta postimerkkiä pystyi äänestämään Postin verkkosivuilla ja postikortilla. Äänestyksessä annettiin yhteensä 49 049 ääntä, joista peräti 15 147 postikorteilla. ”Postikorttiäänien määrä oli iloinen yllätys. Postikortteja lähetettiin äänestykseen noin 5 000 enemmän kuin edellisenä vuonna”, Postin Design Manager Tommi Kantola kertoo.

”Jukka Risikon maisemakuvien menestys kilpailussa oli ennakoitavissa. Luonto- ja maisema- aiheet ovat perinteisesti sijoittuneet äänestyksissä korkealle. Suomalaisten on helppo samaistua postimerkkien maisemiin asuinpaikasta riippumatta, vaikka ne onkin kuvattu Etelä-Pohjamaalla Lapualla”, Kantola sanoo.

Suomalainen postimerkki sai parhaan suunnittelun palkinnon Nexofil-kipailussa

Suomalaiset postimerkit ovat arvostettuja maailmalla. Tästä saatiin jälleen yksi osoitus jälleen viime vuoden lopulla, kun kuvataiteilija Janne Laineen Duetto-maalaukseen perustuva postimerkki palkittiin kansainvälisessä Nexofil-kilpailussa maailman parhaasta postimerkkisuunnittelusta. Samainen merkki sai kolmannen palkinnon myös Nexofilin maailman paras postimerkki -sarjassa. Janne Laine sai vuonna 2020 Postin taidepalkinnon.

Kuvamateriaalia medioiden käyttöön: https://digilibrary.emmi.fi/l/htkmsgZJ8kKH

Tutustu Postin verkkokaupassa kaikkiin myynnissä oleviin postimerkkeihin: www.posti.fi/ostoksille

The most beautiful stamp in Finland 2021 – the vote’s top 10
SijaPostimerkki SuunnittelijaÄänet
1Syksyn kajo, metsämaisemaJukka Risikko4060
2Syksyn kajo, koivukujaJukka Risikko3717
3PunatulkkuKlaus Welp3008
4Suomalaisia taideklassikoita, Maisema KoliltaIlkka Kärkkäinen2993
5Pidetään huolta, peuraRiku Ounaslehto2842
6Onnittelukukat, akileijaOona Himanen1978
7Pidetään huolta, oravaRiku Ounaslehto1778
8Uhanalaisia eläimiä, isoapolloPetteri Mattila1713
9Syksyn kajo, kuutamoJukka Risikko1710
10Suomalaisia taideklassikoita, Leikkiviä poikia rannallaIlkka Kärkkäinen1599