Skip to main content

Erälajittelu ja kimputus

Erälajiteltujen eli kimputettujen postilähetysten osoite-, kimputus- ja yksiköintiopas on tarkoitettu suurpostittajille sekä paino-, postitus- ja tulostustaloille auttamaan lähetyserien postitusten valmistelua.

Erälajittelu eli kimputus ja yksiköinti on tarpeen suurille lähetyserille. Lehdet postitetaan lähtökohtaisesti aina kimputettuina. Oikein kimputetut lähetyserät nopeuttavat lajittelua ja koneellisen lajittelun kestävä kimppu varmistaa, että lähetyksesi saapuu perille ehjänä ja siistinä. Vastaanottaja saa lähetyksesi juuri sellaisena kuin sen lähetitkin.

Lähetykset lajitellaan postinumerojärjestykseen ja kimputetaan Postin Erälajiteltujen lähetysten osoite-, kimputus- ja yksiköintioppaan ohjeiden mukaan. Jos oppaassa olevat ohjeet eivät täyty, voidaan periä lisäkäsittelymaksu.

Alle on poimittu ohjeet erälajittelun tärkeimmistä asioista. Kun käytät Lajittelupalvelua, saat oikeat tiedot automaattisesti käyttöösi.

Kimputusjärjestys Kimppu tehdään, kun postinumerolle, kuljetussuunnalle, jakelutoimipaikkaan, postinumeroalueelle tai lajittelukeskukseen osoitetuista lähetyksistä muodostuu vähintään 2 sentin paksuinen kimppu.

Kimppulappumerkinnät Kimppulapun tulee sisältää merkinnät jakelupalvelu- ja ohjaustiedosta.

Ohjaustiedot lähetykseen Kimput voidaan toimittaa Postiin myös ilman kimppulappuja, mikäli lähetyksessä käytetään osoite- ja ohjausmerkintöjä.

Kuljetusyksiköt ja yksiköintitasot Kuljetusyksiköt tulee pakata niin, että lähetykset säilyvät vahingoittumattomina lähettäjältä vastaanottajalle.

Yksiköintitasot löydät Erälajiteltujen lähetysten oppaasta Epäselvissä tilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluun. Tulosta viivakoodilliset kuljetusyksiköiden ohjauslaput RCC2 -ohjauslappusovelluksella.