Matti Pikkujämsäs vändagsfrimärken berör

21.01.2019

Onsdagen den 23 januari kommer tre nya frimärkesutgåvor med totalt 14 olika inrikes fixvärdemärken ut till försäljning. Januari månads märken illustrerar temana vändagen, moderskapsförpackningen och vinteraktiviteter.

Frimärksåret 2019 inleds med vändagsfrimärkena som konstnären Matti Pikkujämsä illustrerat i sin personliga stil. I frimärkshäftet Delad glädje avbildas vänskap mellan personer i olika åldrar.

De sympatiska frimärkena har en tydlig hantverkskänsla. Pikkujämsä, som debuterar som frimärkskonstnär, har målat originalbilderna på papper, skrivit texterna för hand och gjort tandningen på frimärkena med fri hand.

- När jag gjorde märkena tänkte jag på min egen kära gamla vän i norr. Samvaro med vänner var utgångspunkten för märkena. Jag strävade efter att skapa enkla bilder som berör och når människors hjärtan, berättar Pikkujämsä.

Frimärkshäftet Delad glädje har 6 inrikes fixvärdemärken.


Moderskapsförpackningen är en finländsk innovation

Moderskapsförpackningen är en innovation som är bekant för alla finländska barnfamiljer. Miniatyrarket Moderskapsförpackningen, som designats av Dog Design, förevisar kläderna och barnavårdstillbehören i förpackningen samt själva lådan.

- Vi arrangerade moderskapsförpackningens produkter på miniatyrarket till en helhet, som frimärkena avgränsar till fristående delar. En baby har vi förstås också med, berättar AD Petri Salmela på Dog Design.

Årligen delar FPA ut cirka 40 000 nya moderskapsförpackningar till blivande mammor. Moderskapsförpackningen är en del av det stöd som ges till finländska barnfamiljer och har väckt intresse även utomlands.

Moderskaps-miniatyrarket har 6 inrikes fixvärdemärken.


Under en vacker vinterdag kan man pimpla och vinterbada

Vinterdag-frimärkena förevisar två vintriga aktiviteter: pimpelfiske och vinterbad. - På det ena märket finns ett fotografi av en far och hans dotter som pimpelfiskar ute på isen en vacker vinterdag. På det andra märket ser man en vinterbadare som plumsar ner i en vak. Den isande kylan syns i badarens ansiktsuttryck, berättar AD Paula Salviander som planerat märkena.

Bilden till pimpelfiskemärket har tagits av Jaana Vetikko och föreställer hennes egna familjemedlemmar. Vetikko är informatör på Finlands Fritidsfiskares Centralorganisation. Fotografiet av vinterbadaren kommer från Can Stock Photo.

Vinterdag ges ut i ett ark på 10 märken med två olika inrikes fixvärdemärken.


Förstadagsevenemang på huvudposten i Helsingfors den 23 januari klockan 12-15

På huvudposten i Helsingfors (Elielplatsen 2) ordnas ett förstadagsevenemang onsdagen den 23 januari klockan 12-15. På evenemanget säljs nya frimärken, förstadagskuvert och andra frimärksprodukter, och besökarna har möjlighet att få förstadagsstämplar på sina försändelser.

Konstnärerna Matti Pikkujämsä och Paula Salviander och Dog Design signerar sina arbeten klockan 13-15.


Bildmaterial för medierna:

http://digilibrary.posti.com/l/tRQp2PMmchM6


I Postis webbutik kan du läsa mer om alla frimärken som finns till salu: www.posti.fi/ostoksille