Munkshöjdens post får paketautomater som betjänar hela veckan – andra tjänster övergår i mars till Tölö post

10.01.2019

Posti erbjuder ständigt snabbare och mångsidigare tjänstealternativ för den ökande näthandeln. Digitala tjänster kombinerade med automater som betjänar under långa öppethållningstider gör uthämtning och sändning av paket ännu smidigare.

Den 2 mars 2019 blir posten i Munkshöjdens köpcentrum en självbetjäningspost som erbjuder pakettjänster. Tillgången till pakettjänster förbättras med automater, som betjänar alla dagar i veckan mån–sön kl. 07–22.30.

– Vi utvecklar tjänstemodellen, eftersom antalet uträttade ärenden i butiken i Munkshöjden har varit lägst i Helsingfors och på området har det inte heller funnits någon partner som kunde fortsätta erbjuda posttjänster. Största delen av betjäningen gäller paketavhämtning. Vi gör det så lätt som möjligt i Munkshöjden genom att införa paketautomater som kunderna kan använda och mer omfattande öppethållningstider, berättar Lasse Huttunen, chef för Postis nätverk av serviceställen.

I Munkshöjdens post tas automaterna i bruk redan den 11 februari, då största delen av försändelserna kan hämtas ut från automaterna. Andra tjänster upphör i posten fredagen den 1 mars kl. 14. Brev och övriga försändelser på Munkshöjdens postnummerområde som inte är lämpliga för automaterna styrs efter den 1 mars till Tölö post. Närmare ändringen får kunderna i området information om detta i ett brev som skickas hem.

Automaterna är det mest populära sättet att hämta försändelser. De gör det möjligt att hämta ut paket på några sekunder och från dem kan man skicka paket som man betalat för färdigt på nätet eller med OmaPosti-appen. Postis personal råder kunder i användningen av digitala tjänster och automater fram till den 15 mars mån-fre kl. 10-18. Automaterna har totalt 306 boxer.

Många affärer i Munkshöjdens köpcentrum säljer frimärken och brevlådan samt postboxarna står kvar på sina bekanta platser. Automaten i Munkshöjdens S-market är fortfarande tillgänglig för kunderna. Förutom från automaterna kan färdigt betalda försändelser skickas från Postis uthämtningsställe i R-kiosken på Munksnäs allén som också säljer förpackningsmaterial. Från Posti kan man vid behov beställa hemleverans för en försändelse som tilläggstjänst.

Posten i Tölö börjar betjäna även på lördagar – tillgången till service ökar med upp till 55 timmar i veckan

Betjäningen vid posten i Tölö utökas från och med den 25 februari både på vardagskvällar och på lördagar. Vid sidan av postens butikstjänster införs dessutom automater, som är öppna alla dagar i veckan. Postis personal betjänar i fortsättningen även på lördagar.

Tölö post, adr. Linnankoskigatan 14, 00250 Helsingfors
Öppet fr.o.m. 25.2.2019: mån–fre kl. 9–20 och lör kl. 10–15. Automaterna som införs vid posten i Tölö finns tillgängliga för kunderna på veckans alla dagar: mån–sön kl. 7–22.

I samband med huvudpostkontoret i Helsingfors centrum öppnas den 28 januari även ett självbetjäningsområde, där man tar i användning världens största paketautomat med 412 boxar.

Möjlighet att välja bland paketens uthämtningsställen

Nu för tiden gäller de flesta postärenden uthämtning av paket, vilket inte längre är på samma sätt bundet till ett visst postkontor såsom tidigare. Genom att välja Eget uthämtningsställe kan kunden styra paketen till den av Postis automater som passar bäst, till ett postkontor invid resvägen på vardagar eller under semestern till den ort där stugan finns. Valet kan man göra via appen OmaPosti eller på nätet.

Postis nätverk omfattar cirka 900 postkontor och över 1 000 automater. Posti ökar även i år de populära automaternas antal. Man kan även få en automat till det egna husbolaget eller företagets fastighet.

Paketportot betalar man förmånligast på förhand via appen OmaPosti eller på nätet och samtidigt kan man reservera en box i automaten dit försändelsen kan lämnas för transport. Färdigt betalda paket kan med Skicka enkelt-koden lämnas på vilket postkontor som helst. Man behöver inte heller fylla i ett adresskort. Mer information om tjänsten: posti.fi/lahettaminen.

Företag kan vid behov beställa Postis uthämtning-utdelningstjänst, där försändelser levereras och hämtas direkt från företag. Bland annat företagsserviceställena i Kånala och Ilmala betjänar företagen vad gäller deras försändelsebehov.

Alla Postis serviceställen visas på kartan: posti.fi/kartta.