Finländarna skickade närmare 50 000 tackkort till veteranerna

04.12.2017

Posti hade glädjen att leverera flera självständighetsdagshälsningar från finländarna till var och en av våra krigsveteraner. I veteranförbundens och Postis kampanj samlades dubbelt så många kort som förra året.

- Finlands hundrade självständighetsdag har fått finländarna att tänka på veteranerna med värme. Det har skrivits och mottagits nästan 50 000 kort. Tackkorten har med andra ord berört ett stort antal människor, både kortens avsändare och deras mottagare. Korten har ett gott syfte - de visar uppskattning och gläder mottagaren - vilket ju också är hör ihop med julens anda, säger affärsverksamhetsdirektör Laura Luoma på Posti.

Flicklotta Eva Vahvaselkä är mycket nöjd över alla de tre tackkort hon fått.

- Det bästa av allt är en hedersmedalj som en 10-årig pojke gjort och som ska bäras runt halsen. Jag har för avsikt att tacka honom brevledes, säger 91-åriga Vahvaselkä.


Årskurs 6 i Vähä-Heikkiläs skola deltog i hälsningskampanjen för veteranerna, liksom många andra skolor och daghem. Lärare Liisa Rissanen trodde att sjätteklassarna skulle tycka om idén att personligen tacka veteranerna.

- Min klass ville absolut vara med. Det kändes viktigt för barnen att göra ett eget kort och skicka hälsningen till en veteran. Många ville också skriva sin adress på kortet, ifall veteranen orkar svara. För skoleleverna var det beskrivande att få veta att medelåldern bland våra krigsveteraner redan är över 90 år, berättar Rissanen.

Sergeant Noora Ryhänen från Kajana skickade flera kort till veteranerna.

- Vår familj deltog tillsammans av respekt för veteranerna. Genom korten ville vi visa dem att människorna här minns och fortfarande uppskattar dem, säger Ryhänen.

Osmo Kukkonen från Lieksa är en pensionerad gränsbevakare. Arbetet med veteranerna ligger honom varmt om hjärtat.

- De var tvungna att försvara landet och gjorde det också så att Finland idag är självständigt. Vi skickade tackkort till veteranerna eftersom de har utfört ett värdefullt arbete för Finland. Jag sjunger i veterankör, och på självständighetsdagen lägger vi ned en krans vid hjältegravarna, berättar Kukkonen.

På Posti blev man rörd av finländarnas vackra sätt att skriva till veteranerna. Många av korten var hemgjorda och kommer säkert att ställas fram hos veteranerna.

- Denna fina talkoanda satte kronan på verket på självständighetsdagen. Jag önskar en fin fest för alla finländare och vänner av Finland, säger Laura Luoma på Posti.