Naturens egna skatter på frimärkena i februari

17.02.2017

Påskfrimärket ges ut den 24 februari. På vårens frimärken har vi också roligt i en karusell och beundrar sommarblommor och den finländska naturen.

Videkissarna ger löfte om vår

Att skicka påskhälsningar är en gammal tradition och ett postkort med vårmotiv gör alla glada. Frimärket som passar in i temat pryds i år av bildkonstnären Maarit Ailios bukett med videkissar. Publikationen som lekfullt kallas Virvon varvon har designats av Paula Salviander.

- Som teknik valde jag akvarell som jag själv gillar, eftersom jag anser att den traditionella tekniken inom bildkonst ger uttryck för det mycket känsliga vårlika frimärket, säger Ailio.

- Videkissarna är naturens egna skatter. Vad skulle kunna passa bättre på ett frimärke för vårens vackraste fest än just en sådan bukett med videkissar.

I Virvon varvon-arket finns femton fixvärdemärken för inrikes försändelser.

 

Gammal cirkusestetik på frimärket Karusell

Minni Havas, mångsidig illustratör och mönsterformgivare, har tecknat en karusellhäst på ett vårlikt och festligt frimärke.

- Den gamla cirkusestetiken är verkligt fascinerande. Det var mycket inspirerande att designa frimärket Karusell och hästens dekorativa mönster. På frimärket finns glädje och skönhet i samma paket, berättar Havas.

Havas stod även för 2010 års populära Alla hjärtans dag-frimärken med älvor. Hon tecknade även en goliatmusseron för frimärkena Matsvampar förra hösten. Havas som tidigare även har haft ett eget företag inom klädbranschen designar idag textilmönster för Vimma Company.

I arket Karusell finns femton fixvärdemärken för inrikes försändelser.

 

Sommarblommor med aforism

Den populära postkortskonstnären Anna-Mari West har avbildat traditionella sommarblommor på sitt förtjusande frimärke. Vi minns West även från 2016 års påskfrimärken med kanintema.

- I buketten finns åtminstone prästkragar, rödklöver, blåklockor och blåbärsris. Bildens gamla, slitna träyta passar enligt min åsikt bra ihop med de färggranna naturblommorna. I det här bildarbetet har formgivningen varit pricken över i:et - jag kunde till och med lägga till en aforism med blomtema, berättar West.

I arket Sommarblommor finns femton fixvärdemärken för inrikes försändelser. Aforismen låter så här: "Blommor löser inte alla problem i världen, men de är en bra början."

 

Årets gång i Finlands natur på utrikes frimärken

Frimärkena Lugnt och stilla för internationella postkort och lätta brev skildrar Finlands natur under de olika årstiderna. I arket, som designats av Stiina Hovi, finns femton fixvärdemärken för utrikes försändelser.

Hovi är en erfaren grafisk formgivare vars alster bland annat syns i bilagan Kantri i Maaseudun Tulevaisuus.

- Jag valde bilder som jag anser att på ett vackert sätt lyfter fram ett viktigt element som rör årets gång - vatten - i olika former. Fotona är tagna under olika årstider på olika håll i Finland och fotograferna har på ett fantastiskt sätt lyckats fånga stämningen i den finska naturen, berättar Hovi.

Solnedgåg på sjön
Foto: Ilse Holm/Vastavalo

Moln i skärgården
Foto: Jari Hakala/Vastavalo

Svanar på isen
Foto: Kimmo Lyytikäinen/Vastavalo

Mer information

Bildmaterial för medierna

Ta en titt på alla frimärken som är till salu i Postis webbutik:
www.posti.fi/goshopping.