09.12.2015 3

Briteissä on joulukorttihurmio, mutta mitä tekevät norjalaiset?

Rakastan joulukortteja, siis sekä joulutervehdysten lähettämistä että niiden vastaanottamista. Koska joulukortit ovat postilaisena ammatillisestikin kiinnostavia, olen alkanut kiinnittää huomiota myös muiden maiden joulukorttiperinteeseen.

Isossa-Britanniassa suhtaudutaan suorastaan riemastuttavalla vakavuudella joulukorttien lähettämiseen. Ja kyllä niitä lähetäänkin. Viime joulunakin arviolta 700 miljoonaa kappaletta.

Ja siihen vakavuuteen. :) Royal Mailin kyselyn mukaan jopa 16 prosenttia on "kostanut" joulukorttiunohduksen. Kosto ei ole kohtalokas, vaan rangaistukseksi riittää unohtelevaisen ystävän tai sukulaisen poistaminen omalta joulukorttilistalta, osa kylläkin harkitsee yhteydenpidon lopettamista kokonaan. Saman tutkimuksen mukaan sukulaisilta sekä läheisiltä ystäviltä odotetaan eniten joulukortteja. Me suomalaisetkin lähetämme uskollisesti joulukortteja juuri läheisille sukulaisillemme, joka kymmenes tosin muistaa jopa pikkuserkkujaan. Korkealla joulukorttilistallamme ovat myös lapsuuden ystävät ja opiskelutoverit.

Ruotsin postin taannoisesta joulukorttitutkimuksesta käy ilmi, että neljä prosenttia ruotsalaisista aikoo lähettää kortin pomolleen! Ja että neljä prosenttia antaa pienten lastensa tehdä itse lähetettävät joulukortit. (Samat neljä prosenttia?)

Postin tutkimuksen mukaan me suomalaiset kirjoitamme joulukortit yleensä yhdellä kertaa ja yleisimmin aika viime tipassa. (Tunnustan.) Ihan yhtä viimeiseen hetkeen emme onneksi joulukorttien lähettämistä jätä kuin norjalaiset. Norjan posti nimittäin kertoi muutama vuosi sitten, että siellä siirrytään yhä enemmän joulukorteista uuden vuoden kortteihin!

Suomessa, kuten varmaan monessa muussakin maassa, joulukorttien lähettäminen on vastavuoroista. Meillä kortteihin ei kuitenkaan suhtauduta ihan brittien vakavuudella, sillä vain harva todella pahastuu, jos odotettu kortti ei saavukaan.

Silti, eipä unohdeta tänä jouluna ketään! Korttien saaminen on mukavaa ja niiden lähettämisestä saa itsekin joulumielen. Mitä jos lisäisimme yhden "bonus-vastaanottajan" omalle joulukorttilistallemme? Ilahdutettaisiin oman piirin vastaanottajien lisäksi myös sitä vähän kaukaisempaa sukulaistätöstä, entistä työkaveria tai vaikka naapuria.  Jokaiselle tulee varmaan mieleen joku, joka joulukortistamme erityisesti ilahtuisi! Jos arvelee, että meikäläinen joulutraditio on vastaanottajalle vieras ja haluaa kuitenkin ilahduttaa kortilla, voi aina matkia "norjalaista tyyliä" ja toivottaa oikein hyvää uutta vuotta!

Tunnelmallista joulunodotusta ja mukavia (vaikka sitten viime tipan) joulukorttitalkoita!

P.S. Jos lapsesi välttämättä haluavat piirtää tai askarrella joulukortteja, niin tuskin pomosi täällä Suomessakaan pahastuu. :D

Johanna Rouhe
tuotepäällikkö
Posti Oy