Ohjeet postittajalle

Olemme koonneet tälle sivulle postittamiseen liittyviä ohjeita ja useimmin kysyttyjä kysymyksiä.

Postin palvelut uudistuvat vuoden 2017 alussa. Muutos vaikuttaa mm. jakelupäiviin ja kulkunopeuksiin. Lisätietoja muutoksista.

Postittajan työkalut - lähetyslista, PTP ja Kontakti

Sähköinen lähetyslista - kirjeiden ja muiden lähetysten postittamiseen

Sähköisellä lähetyslistalla Postin sopimusasiakkaat voivat ilmoittaa lähetyslistatiedot Postin järjestelmiin. Lähetyslista toimii laskutuksen perusteena. Poikkeustilanteissa varajärjestelmänä toimii paperinen lähetyslista.

Sähköiseen lähetyslistaan kirjaudutaan Postin asiointitunnuksella. Saat tunnuksen yrityksesi pääkäyttäjältä. Jos yritykselläsi ei vielä ole pääkäyttäjää, voit tilata asiointitunnuksen täältä. Kirjaudu sähköiseen lähetyslistaan.

Lisätietoja lähetyslistasta

Postittamisen työpöytä - lehti- ja mainospostitukset

Postittamisen työpöytä (PTP) on lehti- ja suoramarkkinointilähetysten postittamisen työväline. Työpöydällä tehdään jakelun tilaamiset ja tilauksiin liittyvät postitussuunnitelmat. Saatujen tietojen perusteella muodostetaan postittajalle postittamisohjeet ja -dokumentit. Postitustiedot muodostetaan sähköiselle lähetyslistalle automaattisesti.

Postittamisen työpöydälle kirjaudutaan Postin asiointitunnuksella. Saat tunnuksen yrityksesi pääkäyttäjältä. Jos yritykselläsi ei vielä ole pääkäyttäjää, voit tilata asiointitunnuksen täältäKirjaudu Postittamisen työpöytään.

PTP:n käyttöohjeet

Kontakti - suoramarkkinointiin

Kontakti on asiakkaan online-työkalu suoramarkkinoinnin suunnitteluun ja toteutukseen. Voit hoitaa koko osoitteettomien jakeluiden osto- ja postitusketjun.  Asiakas tekee Kontaktissa tilauksen ja siirtää sen sieltä postittajalle. Saat tulostettua järjestelmästä mm. kuljetusyksiköiden ohjauslaput.

Kontaktiin kirjaudutaan Postin asiointitunnuksella. Saat tunnuksen yrityksesi pääkäyttäjältä. Jos yritykselläsi ei vielä ole pääkäyttäjää, voit tilata asiointitunnuksen täältä. Kirjaudu Kontaktiin.

Lisätietoja Kontaktista

Lajittelupalvelu - vähennä laatuvirheitä postituksissa

Lajittelupalvelu on postittajan lajittelujärjestelmään integroitava työkalu, joka tukee postituksen esityötä automatisoidusti ja eräkohtaisesti. Lähetysten perillemeno varmistuu, postitusten laatuvirheet vähenevät ja toimitusketju tulee läpinäkyväksi.

Lajittelupalvelun käyttö on maksutonta sekä asiakkaalle että postittajalle. Se sopii kirjeiden, lehtien ja suoramarkkinointilähetysten postitukseen. Lisätietoja Lajittelupalvelusta.

Lajittelupalvelu

Kimputus, koneellinen käsittely ja erälajittelu

Kunnollisesti venymättömillä pannoilla sidottu kimppu varmistaa soveltuvuuden koneelliseen lajitteluun ja täyttää erälajitellun ehdot. Lähetykset järjestetään postinumeroittain kimppuun jakeluosoitteen mukaisessa aakkosjärjestyksessä. Ohjeiden avulla varmistat että lähetykset täyttävät koneellisen lajittelun vaatimukset. Koneellisesti lajiteltavat lähetykset vaikuttavat palvelutasoon ja hintaan. Konelajitteluun vaikuttavat osoitemerkintöjen koneluettavuus ja tuotteen muoto. Konelajiteltujen lähetysten suunnitteluopas.

Erälajiteltu = ohjeiden mukaan kimputettu ja yksiköity lähetyserä.

Tutustu erälajiteltujen lähetysten osoite-, kimputus- ja yksiköintioppaaseen. Huomio erälajittelussa erityisesti nämä:

  • Kimppujärjestys (s. 12): ensin postinumerokimppuja niin paljon kuin mahdollista, sen jälkeen jakelutoimipaikkakimppuja jne. Kimputusjärjestys on erälajitellun ehtona.
  • Kimppulappumerkinnät (s. 13): kimppulapusta tulee ilmetä selkeästi kimpun ohjaustieto. Kimppulaput tulee olla koneellisesti tuotettuja.
  • Vaihtoehto kimppulapuille ohjaustiedot lähetykseen (s. 14-15): kimpun päällimmäisen lähetyksen ohjaustiedoista tulee ilmetä selkeästi kimpun ohjaustieto.
  • Kuljetusyksiköt ja yksiköintitasot (s. 18-22): yksiköintitaso määräytyy erän koon perusteella.

Hinnat ja maksumerkinnät

Hintalaskureiden avulla voit laskea postitukselle hinnan ja vertailla eri palveluita keskenään. Palveluiden hinnat ja tuotenumerot löydät myös sopimusasiakkaiden hinnastosta.

Maksumerkintöjen käyttöohjeet löydät tästä. Voit ladata maksumerkinnät Postin sivuilta eps- ja jpg-muodossa. Kirjeiden ja mainosten maksumerkinnät löytyvät täältä ja lehtien maksumerkinnät täältä.