Sändning

1. Förpacka

Förpacka försändelsen och skriv ditt namn, din adress och ditt telefonnummer på paketet. Denna information krävs om Posten måste returnera paketet. Fäst inte ett paketadresskort på försändelsen. Automaten skriver ut ett paketkort när den töms.

Förpackningsmaterial på Postis webshop (sidan på finska)

2. Välj "Skicka paket"

Välj en plats dit du vill skicka paketet på skärmen. Du kan välja en paketautomat i Finland och Estland eller en post i Finland. Om du vill skicka paketet till en automat ska du välja önskad automat i listan. När du skickar paketet till en post behöver du adressatens postnummer. Du behöver adressatens mobiltelefon nummer för ankomstavin för båda sätten. Obs. Du kan inte skicka paket till Åland i en paketautomat. Tilläggtjänster Ömtåligt och Postförskått är inte tillgängliga för kontantkunder.

3. Välj boxstorlek

Välj boxstorlek: S, M, L eller XL efter storleken på paketet. Boxarnas inre dimensioner anges på Paketautomatens sida. Avgiften bestäms efter ditt val.

4. Betala försändelsen

Automaten meddelar paketets pris. Betala försändelsen med ett bank- eller kreditkort med chip. Betalterminalen finns nedanför pekskärmen. När du har betalat försändelsen öppnas dörren till en box.

5. Lägg paketet i boxen

Stäng dörren noggrant. Om du vill ha ett kvitto trycker du på kvittoikonen på skärmen. På kvittot finns en försändelse- uppföljningskod. Paketet levereras till den paketautomat eller det postserviceställe du valde, och adressaten får ett textmeddelande i sin mobiltelefon när paketet har anlänt.

Automater och spåra