Mottagning

1. Du får en kod per textmeddelande som du öppnar boxen med

Du får ett textmeddelande till din mobiltelefon när ditt paket har anlänt till den paketautomat du har valt. Spara meddelandet, du behöver det när du hämtar paketet. Paketet förvaras i automaten i 7 dygn från ankomstdatumet.

2. Välj "Hämta paket" i automaten

Mata in den kod som du fått per textmeddelande i automaten. Automaten meddelar var boxen med försändelsen finns. Boxen öppnas när du trycker på knappen "Öppna boxen". Om du har beställt din försändelse mot postförskott ska du betala den i det här skedet med ett bank- eller kreditkort med chip.

3. Boxen öppnas

Ta ut din försändelse ur boxen och stäng dörren noggrant.

Varför kan jag inte alltid ta emot hårsprej som jag köpt i näthandeln till en paketautomat?

Vad betyder TFÄ och LQ?

TFÄ är en förkortning av orden transport av farliga ämnen. Lagen om transport av farliga ämnen reglerar vägtransporter av farliga ämnen i Finland. LQ kommer av orden Limited Quantity och används för små mängder farliga ämnen. LQ-tjänsten möjliggör lagenlig transport av förpackade, farliga ämnen som definieras i lagen om transport av farliga ämnen. Typiska LQ-försändelser är till exempel vissa kosmetikprodukter, såsom hårsprejer.

LQ-tilläggstjänsten är tillgänglig för Postis avtalskunder vid sändning till paketautomater. LQ-försändelser kan inte levereras till alla automater, eftersom en del automater ligger under jorden, till exempel i vindfång i parkeringshus. Posti har lovat räddningsmyndigheterna att en viss maximimängd per paketautomat inte ska överskridas samt att farliga ämnen inte alls ska levereras till underjordiska paketautomater. Här är det alltså fråga om att vi följer den finska lagstiftningen och maximerar säkerheten. I sådana falla kan paketet försenas med en arbetsdag. Då levereras försändelserna avgiftsfritt till den post som ligger närmast automaten. Du hittar underjordiska paketautomater nedan.

Lista över underjordiska paketautomater

Prisma Itäkeskus
Prisma Viikki
K-citymarket Koivukylä
Kauppakeskus Iso Omena
Kauppakeskus Jumbo
Kauppakeskus Myyrmanni
K-citymarket Columbus (CM Kolumbus)
Sokos Wiklund
Kauppakeskus Rajalla På Gränsen
Posti Leppävaara
K-citymarket Kerava
Koskikeskus Tampere
S-market Sokos Lahti
S-market Bulevardi
S-market Malmi Kauppakeskus Galleria
Sokos Kuopio​
K-supermarket
Trio K-supermarket Kivikukkaro
Stockmann Tampere

Uppdaterad 14.6.2016

Automater och spåra