Postkort

Gör någon glad med ett postkort!

Under en tid av elektronisk kommunikation blir man speciellt glad av att få ett kort man kan ta i.  Den som får kortet märker att han eller hon har befunnit sig i avsändarens tankar. Kortet har kanske valts speciellt med tanke på mottagaren eller frimärket kanske passar för ett visst tema. Många gör till och med sina kort själva. Ett kort kan man se på längre än ett elektronsikt meddelande, och även glädjas över de värmande tankarna.  Ett postkort gör både avsändaren och mottagaren på gott humör.

Postkort lämpar sig för många olika situationer. Vid sidan av de traditionella korten till födelsedagar, jul och alla hjärtans dag kan man med ett kort också säga tack, skicka hälsningar till vänner efter en trevlig kväll tillsammans eller kanske skicka ett kort från favoritartistens gig.

Var kan jag köpa frimärken?

Du kan köpa frimärken i postkontoren, Postis webbutik, kiosker och kassorna i de flesta matbutiker samt i bokhandlar och varuhus. Beställ frimärkena från webbutiken posti.fi/ostoksille

Från och med 1.1.2017 sammanslås 1:a och 2:a klass brev. I framtiden kan man på frimärken för inrikes brev se ett fixvärdemärke som beskriver Finlands karta. Fixvärdemärkets pris är 1,20 euro, dvs. samma som för nuvarande 1:a-klasspost. Merparten av breven levereras fortfarande i hela landet följande vardag efter att de postats.

Alla fixvärdemärken för 1:a och 2:a klass duger även nästa år som sådana när man skickar inrikes brev. Läs mer posti.fi/frimarken.

Du kan också låta tillverka frimärken av egna bilder.

Beställ personliga frimärken

Hur skriver och skickar jag postkort?

Skriv adressatens namn- och adressuppgifter på kortets högra sida. Klistra frimärket uppe till höger på kortet.

På utrikesförsändelser ska du komma ihåg att lägga till landets namn och att portot är högre. Frimärkets pris till utlandet är 1,30 €.

Det lönar sig att skicka ett eget tillverkat kort i ett kuvert. På så sätt hålls kortet helt och dekorationerna lossnar inte. Det lönar sig att skriva avsändarens namn- och adressuppgifter uppe till vänster på kuvertet.

För kortet eller brevet till en brevlåda eller till posten.

Postkort av en egen bild? Nu är det enklare än någonsin tidigare att skicka ett riktigt postkort!

Du kan också enkelt skicka ett riktigt postkort via mobilen eller nätet.

Ta en bild med din mobiltelefon eller datorplatta, skriv ett meddelande och skicka. Adressaten får ett riktigt postkort i sitt brevinkast.

Ladda ner appen från din applikationsbutik. När du loggar in kan du skicka de tre första korten gratis och i fortsättningen -15 % förmånligare. Du kan också skicka kort utan att logga in.

Gör så här:

  1. Ladda ner Postikortti-appen från applikationsbutiken.
  2. Välj den bild du vill skicka
  3. Skriv ett meddelande på kortet
  4. Välj mottagare
  5. Skicka. Bilden skickas till mottagaren som ett riktigt postkort.

När du använder den nya appen som inloggad kan du skicka de tre första korten gratis. Observera att även om du utnyttjar de tre gratiskorten visar appen att kortet kostar 2,50 € i vyn "skicka kortet". Du kan ändå skicka kortet gratis. Priset 0 € syns i följande steg, tveka alltså inte att gå vidare i appen. När du har skickat de tre gratiskorten är kortets pris för inloggad användare 2,50 €.

Den nya appen är försedd med många funktioner som gör den lätt att använda. Att skicka postkort är nu ännu smidigare, eftersom appen sparar adressatens uppgifter till nästa gång. Du betalar också snabbare eftersom du kan spara uppgifterna för ditt kreditkort i appen. På korten kan du också lägga till de populära emoji-bildsymbolerna.

Om du vill skicka kort med Windows Phone ska du ladda ner Posti-appen. Erbjudanden gäller till den 31 december 2016 för Android- och iOS-telefoner.

Apple App Store Google Play