Tuontitullaus

EU-maiden ulkopuolelta tai EU:n valmiste- ja arvonlisäveroalueen erityisalueilta saapuvat tavaralähetykset saattavat vaatia tulliselvityksen. Lähetykset, joita ei tarvitse tullata, jaetaan vastaanottajalle tai ohjataan noudettavaksi vastaanottajan kotipostista.

Pääasiassa tullaus tulee tehdä, jos tavaroiden arvo ylittää 22,00 euroa tai jos lahjalähetyksen arvo ylittää 45,00 euroa. Tullin päätöksellä ne ohjataan odottamaan tullausta. Tulli laskee lähetyksen tullin ja verot, jotka perustuvat lähetyksen tullausarvoon, joka sisältää mm. lähetyskulut. Posti lähettää vastaanottajalle saapumisilmoituksen tullattavasta lähetyksestä. Saapumisilmoitus toimitetaan e-kirjeenä, joka saapuu joko kirjeitse tai sähköisesti Netpostiin.

Aikaa tullaukseen sekä verojen maksuun on enintään 20 päivää lähetyksen saapumispäivästä. Lähetys palautetaan, jos tullausta ei ole maksettu säilytysajan puitteissa. Lähetyksen säilytysaikaa ei ole mahdollista pidentää. Tulliselvityksen jälkeen lähetys toimitetaan osoitteeseen tai lähipostiin veloituksetta.

Jos lähetystä ei mielestäsi tarvitse tullata, voit lähettää tullille vapautuspyynnön (tilausvahvistus tai selvitys lahjasta ja sen arvosta sekä saapumistunnus) osoitteeseen lentoposti@tulli.fi.