Palvelu pähkinän­kuoressa

Paketit ja Kirjattu kirje

Posti toimittaa paketin joko noudettavaksi Postin toimipisteestä tai vastaanottajan jakelupisteeseen. Paketit, joista saapumisilmoitus on lähetetty tekstiviestillä tai sähköpostilla, säilytysaika on 7 päivää. Paketteja, joista saapumisilmoitus on lähetetty paperilla, ja Kirjattua kirjettä säilytetään 14 vrk. Noutamaton paketti palautetaan lähettäjälle tämän kustannuksella, Kirjattu kirje palautetaan maksutta.

Paketti ulkomaille

Paketti ulkomaille toimitetaan nopeilla yhteyksillä Suomesta osoitemaahan. Lähetykset jaetaan pääsääntöisesti vastaanottajalle, mutta joissain maissa lähetykset toimitetaan postista noudettavaksi. Noutamaton paketti joko hävitetään tai palautetaan lähettäjälle lähettäjän tekemän valinnan mukaisesti. Jos valintaa ei ole tehty, lähetys palautetaan lähettäjän kustannuksella.

Monissa maissa on erilaisia rajoituksia, millaista sisältöä postitse saa lähettää. Lähettäjän tulee selvittää kulloinkin voimassa olevat kohdemaan kiellot ja tuontimääräykset.

Lähilokero

Lähilokero-palvelussa asiakas jättää paketin Postin pakettiautomaattiin noudettavaksi.  Saapumisilmoitus lähetetään tekstiviestillä vastaanottajalle. Säilytysaika on 2 päivää. Jos vastaanottaja ei nouda pakettia, lähettäjä saa tekstiviestillä lokerokoodin, jolla lähettäjä voi noutaa paketin takaisin itselleen 2 päivän sisällä. Noutamaton paketti ohjataan tämän jälkeen Suomen Löytötavarapalvelulle. Pakettiautomaattiin ei saa jättää Postin Yleisissä toimitusehdoissa kiellettyjä sisältöjä.

Kirjoitusvirhe vastaanottajan matkapuhelinnumerossa voidaan korjata maksutta lähettäjän pyynnöstä.

Postin vastuu ja vahingonkorvausvelvollisuus määräytyy:

  • kotimaan kirjelähetyksissä postilain;
  • kansainvälissä postilähetyksissä Maailman postiliiton sopimusten;
  • pakettipalveluissa tiekuljetussopimuslain:
  • sekä Postin yleisten sopimusehtojen (kuluttaja- ja käteisasiakkaat) mukaisesti

Kuluttajalla on kuluttajansuojalain etämyyntisäännösten mukainen oikeus peruuttaa verkkopalvelussa tehty tilaus ilmoittamalla siitä Postille 14 päivän kuluessa lähetyksen ostamisesta. Jos paketti on jo lähetetty, palvelusta perittyä maksua ei palauteta.

Kokonaisuudessaan Postin yleiset toimitusehdot löytyvät alta.

Postin yleiset toimitusehdot
Kotimaan pakettipalvelut, liite
Kirjepalvelut ja ulkomaan paketit, liite